Magyar bankot minősített fel a Standard & Poor’s

A magyar szuverén osztályzattal azonos szintre emelték az Eximbankot.

MTI
2016. 09. 22. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött londoni indoklásában felidézte, hogy múlt héten Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az addigi „BB plusz/B” szintről „BBB mínusz/A-3”-ra javította, visszaemelve a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású kategóriába.

Csütörtökön az S&P bejelentette, hogy az új magyar államadós-besorolással azonos szintre, vagyis „BB plusz/B”-ről szintén „BBB mínusz/A-3”-ra minősítette fel az Eximbank hosszú és rövid távú osztályzatait.

Indoklásában a Standard & Poor’s kiemelte: a pénzintézet osztályzatát azért hozza összhangba a magyar szuverén adósságkötelezettségek besorolásával, mert nézete szerint az Eximbank kormányzati kötődésű szervezet, és szinte bizonyosra vehető, hogy a magyar kormány időbeli és elégséges rendkívüli támogatásban részesítené a bankot pénzügyi stresszhelyzet kialakulása esetén.

Az Eximbank kritikus szerepet tölt be a magyar export támogatásában, ami kulcsfontosságú a gazdasági növekedés szempontjából, tekintettel a magyar gazdaság nyitottságára és arra, hogy mennyire rá van utalva a külkereskedelemre – áll a Standard & Poor’s elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az Eximbankot integráns kapcsolatrendszer fűzi a magyar kormányhoz, amely a bank egyedüli tulajdonosa és kötelezettségeinek törvényi garantálója.

A Standard & Poor’s a magyar államadós-besorolás múlt heti felminősítését elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolta.

Az S&P osztályzatjavítása azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe, és egy másik hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban – a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként – átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot.

Most már csak a Moody’s Investors Service tartja nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást „Ba1” – a másik két hitelminősítő módszertanában „BB plusz”–nak megfelelő – osztályzattal.

A Moody’s azonban felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy a Moody’s akkor szintén visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.