Fel kell készülni az áremelkedésre

Bár az áfacsökkentés valamelyest lassítja az inflációt, így is nehezebb lesz a háztartásoknak.

Gyöngyösi Balázs
2016. 12. 13. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Dávidot azután kérdeztük, hogy londoni pénzügyi elemzők szerint a magyarországi infláció meredek gyorsulása várható a következő hónapokban. A szakértő úgy látja, jövőre két százalék körüli infláció várható, de az áfacsökkentés nélkül 2,7 százalékra is ugorhatna a pénzromlás szintje. Mint ismeretes, januártól a friss tej, a tojás és a baromfihús forgalmi adója 27-ről 5 százalékra csökken, az éttermi étkezés és az internetszolgáltatás áfája pedig egyaránt 18 százalékra.

Németh Dávid szerint a hazai inflációt az olajár mozgása érdemben nem fogja befolyásolni, de a mezőgazdasági termékek nyomott árai 0,5 százalékpontos felfelé mutató kockázati faktort hordoznak magukban. A vezető elemző arra számít, hogy 2018-ban három százalék fölött lesz Magyarországon a pénz vásárlóerejének romlása, a következő éveket meghatározhatja, hogy a minimálbér és a szakmai bérminimum oldaláról jelentkező bérnyomás lecsapódik-e a többi fizetési kategóriában is. Mivel túlkeresletes a munkaerőpiac, erre reális esély mutatkozik. A kormány nemrég döntött arról, hogy a minimálbér jövőre 15, két év múlva 8 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 25, illetve 12 százalékkal emelkedik.

A szakértő szerint az infláció mértékét a világpiaci árak és a nemzetközi környezet mellett az is meghatározhatja, hogy az emberek fejében mikor tudatosodik a drágulás, mert ez bizonyos esetben egy-két éves csúszással is érződhet a fogyasztói árakon, és utólag túlkompenzál a piac. Úgy látja, ha a dinamikus bérnövekedés folytatódik, az keresleti oldalon felhajthatja az árakat a szolgáltatási szektorban is, a magasabb infláció ugyanakkor hatékony eszköze lehet a 75 százalékos GDP-arányos államadósság-csökkentésnek. A pénzromlásnak viszont ott van az árnyoldala is, mert az adósok jól járnak, a megtakarítók pedig rosszul, vagyis vagyonátrendeződést hoz a folyamat. A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták, hogy a magyarországi maginfláció éves szintre átszámolva már most 2 százalék környékén jár, magasabban a többi közép- és kelet-európai gazdaságra jellemző ütemnél. A ház szerint a minimálbérek jövőre esedékes emelése – és az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség ezzel járó emelkedése – tovább növeli az inflációs nyomást. Ennek alapján a Morgan Stanley a jövő évi konszenzusos átlagnak megfelelő 2 helyett 2,6 százalékos magyarországi inflációt vár, 2018-ra pedig 2,6 helyett 3 százalékos ütemet. A cég várakozása szerint az MNB az e hónapban esedékes jelentésben valószínűleg maga is megemeli 2017-re szóló inflációs előrejelzését, hiszen a bérkiáramlási nyomással a reálgazdasági termelékenység várhatóan nem tud lépést tartani.

A JP Morgan a novemberben mért 1,1 százalék után decemberre 1,6 százalékos, márciusra már 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt jósol, ugyancsak azzal számolva, hogy az inflációs ütem 2018 elejére legalábbis megközelíti az MNB 3 százalékos központi célszintjét. Az elemzőház szerint a jövő évre szóló bérmegállapodások adják majd az inflációs felhajtóerőt; idén 0,4 százalékos, jövőre 2,4, 2018-ra már 2,8 százalékos inflációt várnak Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.