Moody’s: Bajban az olasz bankrendszer

A hitelminősítő szerint az olasz hitelek 16,4 százaléka problémás, ha baj van, az euró árfolyama is bezuhanhat.

MNO
2016. 12. 13. 21:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elbukott olasz alkotmánymódosítási népszavazás után valóban bajban lehetnek az olasz bankok. Ahogy az már eddig ismert volt, a pénzintézetek kint lévő hiteleinek nagy része problémás, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a kötelezettek vissza tudják azokat fizetni. Hiába beszélnek válságról, eddig úgy nézett ki, hogy menthetők lehetnek az olasz bankok – így közvetve az euróövezet is megúszhatja egy kisebb válság nélkül –, de most már a Moody’s Investor Service az eddigi stabil besorolásról negatívra minősítette a szektort.

Úgy vélik, hogy a rendszerszintű elszámolt veszteségek a következő 12-18 hónapban lenyomják a szektor jövedelmezőségét és tőkeerózióhoz vezetnek. Vagyis azt jósolják, hogy a kintlévő hitelek bedőlnek, így a bankok is fizetésképtelenek lehetnek. 

Az MTI szerint a Moody’s a teljes portfólió 16,4 százalékára becsüli a problémás kintlevőségek arányát. Ez a legmagasabbak között van Európában, szinte csak a válság sújtotta és folyamatosan a beszakadás szélén táncoló Görögországban nagyobb. A cég hangsúlyozza, hogy az európai átlag a júniusi felügyeleti adatok alapján 5,4 százalék.

Pedig épp hétfőn biztató jelnek tűnt, hogy az UniCredit a vártnál drágábban adta el Európa hatodik legnagyobb alapkezelőjét, a Pioneert. Az eredetileg becsült 3-3,3 milliárd helyett 3,55 milliárd euróért vásárolj meg a francia Amundi. De a piac eszerint bizalmatlan még az olasz bankrendszerrel szemben.

Az országon az sem segít, hogy a december eleji népszavazás elvesztése után Matteo Renzi miniszterelnök megerősítette, hogy lemond, Paolo Gentiloni új miniszterelnöknek pedig még nem akkora a támogatottsága. Így az sem látszik, hogy valahogy az európai felügyeleti szabályok lazításával az olasz állam mentőcsomagot dobhatna a bankoknak. Igaz, ez csak áttolná a válságot a központi költségvetésre, amely amúgy sem jött rendbe a válság után. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.