Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Kínaiakkal szereltetnék a románok autóit

A szomszédunkban is ázsiai dolgozókkal orvosolnák a milliós munkaerőhiányt.

2017. 12. 10. 19:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a bukaresti kormány illetékeseire a munkáltatók részéről, hogy nyissák meg az ország munkaerőpiacát a külföldi munkavállalók előtt. Miközben az ország aktív munkaerejének harminc százaléka külföldön dolgozik, az egyre akutabb belföldi munkaerőhiány immár egész ágazatokat befolyásol hátrányosan.

A romániai munkaerőpiacot sújtó jelenség tarthatatlanságára legutóbb a független autószervizeket tömörítő egyesület hívta fel a figyelmet, bejelentve: kínai munkásokat akarnak alkalmazni a romániai gépkocsijavító műhelyekben és az autómosókban. Ennek érdekében együttműködési megállapodástervezettel keresték meg az ázsiai ország bukaresti nagykövetségét, egy kísérleti program keretében első lépésben nyolcvan kínai munkavállaló toborzásához kérve segítséget.

A romániai munkaadók az autómosókban

nettó 250–300 eurót (forintra átszámítva 78–94 ezret), a szervizekben pedig 500–800 eurót (150–350 ezer forintnak megfelelő összeget) kínálnak

a potenciális keleti vendégmunkásoknak, emellett a szállással és az étkezéssel járó költségeket is magukra vállalják. Miközben a romániai gépkocsipark lendületesen növekszik (a járművek száma meghaladja a 7,5 milliót), az iparág évek óta munkaerőhiánnyal küszködik, ennek oka pedig elsősorban az, hogy a potenciális munkaerő a jobb kereseti lehetőséget nyújtó Nyugat-Európában vállal munkát. A szervizek ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy például a tapasztalt autószerelők többsége 1000–1400 eurónál alacsonyabb bérért már nem hajlandó elszegődni, ennyit azonban nem tudnak fizetni.

A munkaerőínségre panaszkodik a legnagyobb román futárszolgálat, a FAN Courier is, amely a felpörgött decemberi forgalom közepette kénytelen volt Bukarestből áthelyezni félszáz dolgozót kolozsvári telephelyére, hogy eleget tegyen a megrendeléseknek. Felix Patrascanu, a közel hatezer alkalmazottat foglalkoztató,

idén 131 millió eurós üzleti forgalmat lebonyolító gyorsposta társtulajdonosa moldovai, szerb és ukrán vendégmunkásokkal kívánja pótolni a hiányt.

– El lehet felejteni, hogy Románia az olcsó munkaerő hazája. Egyre nehezebben találunk szakképzett munkásokat, de még a gépkocsivezetők terén is óriási a deficit, mivel honfitársaink többsége Nagy-Britanniában és Franciaországban vállalt munkát – jelentette ki az üzletember. Szerinte részben megoldást jelentene az is, ha a román állam nagyobb hangsúlyt fektetne a duális képzés megteremtésére, amelynek során az elméleti oktatással párhuzamosan vállalatoknál, cégeknél zajlik a gyakorlati képzés.

Az ázsiai dolgozó egyébként már régóta „kapós” a romániai munkaerő-piacon, ahol jelenleg ötszázalékos az állástalanok aránya.

Ingatlanfejlesztők már korábban alkalmaztak vietnámi építőipari munkásokat, a tulceai Vard hajóépítő üzem pedig ugyancsak Ázsiából importált hegesztőket és lakatosokat. Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter nemrég a témában rendezett fórumon arról beszélt: a munkáltatók, sőt a polgármesterek hosszú ideje kérik a kormánytól, tegye lehetővé a külföldi munkavállalók beáramlását. A tárcavezetőnek arról is tudomása van, hogy

egy nagyvállalat háromezer Srí Lanka-i dolgozót alkalmazna az ország nyugati felében.

A balliberális kormány illetékese viszont leszögezte, nem látja értelmét afrikai és ázsiai munkavállalók beengedésének, amíg több mint hárommillió román állampolgár dolgozik külföldön. – Olaszország déli vidékeinek farmjain nagyon sok esetben dolgoztatnak románokat rabszolgaként, akik ha hazatérnének, a román állam tudna nekik munkát biztosítani – jelentette ki Vasilescu, egyértelművé téve, hogy Bukarest nem kívánja jelentősen megemelni az Európai Unión kívüli országokból érkező munkavállalók számára kibocsátott engedélyek számát, ami ebben az évben ötezer-ötszázra rúgott.

A munkáltatók érdekképviselete azonban felhívta a figyelmet, hogy a 166 ezer forintnak megfelelő romániai nettó átlagbér nem versenyezhet a nyugat-európai országokban kínált fizetésekkel, ezért egyelőre reménytelen hazacsalogatni a külföldön élő románokat. A bukaresti jegybank legfrissebb adatai szerint az ország munkaerejének harminc, lakosságának 13 százaléka külföldön dolgozik, ami nemcsak demográfiai problémákat vet fel, hanem jelentős kiesést okoz a hazai össztermék (GDP) terén is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.