Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Megvan az egymillió munkahely jó része – vagy mégsem?

A 700 ezer új állás felét az állam hozta létre, ráadásul kevesebben dolgoznak a csúcstechnológiában.

Hajdú Péter
2017. 12. 20. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időarányosan sikerült megvalósítani Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es ígéretét, amely szerint tíz év alatt egymillió új munkahelyet fognak létrehozni – dicsekedett a köztévé egyes csatornáján a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a múlt héten. Pölöskei Gáborné szavait idézve az Mfor.hu arról ír, hogy mostanra az egymillióból már csaknem 750 ezer munkahely létrejött.

A puszta számokat tekintve mintha igazak volnának ezek a szavak, hiszen a 2010-es kormányváltáskor 3,732 millió foglalkoztatottat tartott nyilván a statisztikai hivatal; idén augusztus és október között viszont már 4,445 millió, állásban lévő alkalmazottról beszélhetünk. A különbség 713 ezer álláshely. Ám ha a dolgok mélyére ásunk, láthatjuk, hogy legföljebb számszakilag kedvezők az adatok.

Orbán Viktor ugyanis nem bármilyen egymillió új munkahelyet ígért hét évvel ezelőtt: az akkori kormányfői bejelentés szerint a hatékonyság és a versenyképesség egyidejű növelésére van szükség. 2010 júliusában elmondta, „a célként kitűzött egymillió új munkahelyet csak új termelési kapacitások beindításával lehet megteremteni. Ezeket a munkahelyeket nem az állam fogja létrehozni, hanem sok apró beruházásból jönnek létre. Nyilvánvaló, hogy a magyar állam sohasem fog tudni létrehozni egymillió új munkahelyet, és ez nem lenne kívánatos, épp elég nagy baj az ma is, hogy a piacon alkalmazottak és a közszférában alkalmazottak aránya egészségtelenül tolódott el a közszférában alkalmazottak javára, tehát növelni kell a piac részesedését.” Ezeket a kívánalmakat tekintve már korántsem állunk olyan jól, mint a puszta számok alapján gondolhatnánk. A 713 ezer állásból ugyanis jelenleg mintegy 190 ezer a közmunka bevezetésével jött létre, azaz a magyar állam hozta létre őket. Igaz, a közmunkások száma valamelyest csökkenő tendenciát mutat. Legalább ennyire szemben áll a hét évvel ezelőtti kormányfői ígérettel, hogy az akkori 319 ezer állami alkalmazottal szemben ma 472 ezren dolgoznak a köz alkalmazásában, azaz 152 ezerrel többen kapják fizetésüket adófizetői pénzekből, mint a kormányváltás idején. A fenti két számot összeadva látható, hogy a 713 ezer új álláshelyből 342 ezret, vagyis csaknem az összes új állás felét (48 százalék) a magyar állam hozta létre.

Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a feldolgozóiparban 778 ezerről 939 ezerre, a járműiparban pedig 82 ezerről 155 ezerre emelkedett az alkalmazottak száma. Ezzel szemben a csúcstechnológiát képviselő ágazatokban a korábbi 83,3 ezerrel szemben már csak 82 ezren dolgoznak. Ezek a számok azt mutatják, valamelyest valóban bővült a foglalkoztatottság, de távolról sem olyan mértékben és olyan irányban, amire szükség lett volna. Sajnos nem emelkedett a hatékonyság, a termelékenység. Különösen így van ez, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar gazdaság dollárban számolt teljesítménye, a bruttó hazai termék (GDP) mostanság éri el a válság előtti szintet úgy, hogy 713 ezerrel, vagy ha csak a versenyszférát tekintjük, 371 ezer munkavállalóval több állítja elő ugyanazt az értéket.

Pedig nem lehetetlen a versenyképesség emelése. Csaba László közgazdászprofesszor, akadémikus lapunknak nyilatkozva a hónap elején arról beszélt, sokkal kisebb államra, az állami vállalatok számának csökkentésére volna szükség. Szerinte több pénzt kell hagyni a vállalkozásoknál, az 50 százalék fölötti állami újraelosztást pedig legalább 40-re kellene csökkenteni. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője pedig arra hívta föl a figyelmet, hogy a kutatás-fejlesztésben 3 százalékkal kevesebben dolgoznak, mint egy évvel korábban, és 6,3 százalékkal kevesebben, mint három éve. Ez semmiképpen sem jó irány, még akkor sem, ha a csökkenés túlnyomó része a segédszemélyzetet érintette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.