Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Devizahitelesek, tessék csak választani!

Megkérdeztük a pártokat, mit szeretnének tenni a még mindig nehéz helyzetben lévő adósok megsegítése érdekében.

Hajdú Péter
2018. 01. 18. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár meg is nyerheti a választásokat az a párt, amelyik rá tudja bírni a devizahiteles károsultak döntő részét, hogy szavazatával támogassa április 8-án a választáson. A különböző becslések ugyanis félmillió és kétmillió közötti károsultról szólnak. Megkerestük a pártokat, kormányra kerülve tervezik-e a devizahiteles károsultak megmentését. A Fidesz nem válaszolt kérdésünkre, vagyis nem tartják fontosnak, hogy tájékoztassák a lakosságot lehetséges terveikről. A Demokratikus Koalíciótól szintén hiába vártunk választ.

A Jobbik felvételkori árfolyamon számolná újra a forintosításokat. A párt szerint az ehhez szükséges összeget csak a szerződések összesítése után lehet kiszámolni, de biztosan több ezer milliárd forintos összegről lehet szó. Az átváltás költségeit részben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizaátváltáson keletkezett vagyonából fedezné, a fennmaradó részt pedig a hitelt nyújtó bankokon verné le a párt, mondván, náluk parkol az adósok által fizetett árfolyamveszteség. A párt ezen túl áttekintené a közjegyzői, végrehajtói és a teljes pénzügyi rendszer összes visszásságát. A kártalanítási folyamat több évre húzódna el, hogy a jelentős összegű kártérítés ne bontsa meg a pénzügyi egyensúlyt.

Az MSZP félmillióra becsüli az érintett családok számát. A párt által tavaly novemberben benyújtott határozati javaslat szerint 2010 áprilisában közzétett átlagos árfolyamokon számolnák újra a forintosítást. A költségek fedezésére köteleznék a kormányt, hogy a jegybanknál 2013 óta keletkezett eredményt teljes egészében vegye ki osztalék formájában, s azt fordítsa a devizahitelesek kártalanítására. A javaslat elfogadása esetén bevezetnék az elsétálási jogot, vagyis ha egy ingatlanra végrehajtást rendelnek el, akkor a tartozás abban az esetben is megszűnne, ha a lakás értéke nem fedezné a tartozás összegét, és felfüggesztenék a végrehajtásokat is.

A Lehet Más a Politika a Jobbikhoz hasonlóan felvételkori árfolyamon számolná újra a forintosítást. Az ehhez szükséges több ezer milliárd forintot egyrészt a jegybanki alapítványokba kimentett mintegy 300 milliárd forintból fedezné, s megvizsgálná, mi lett a sorsa az MNB-nél fölhalmozódott 800–900 milliárd forintnyi árfolyamnyereségnek, s ezt az összeget is bevonná a kártalanításba. A kártérítéshez szükséges további ezermilliárdokat a bankoktól gyűjtené be az LMP is. Ezen túlmenően megvizsgálnák a szerződéseket ellenjegyző közjegyzők felelősségét abban, hogy egyoldalú, adósok számára súlyosan hátrányos szerződések születhettek. Ugyancsak megnéznék, mi a felelőssége az MNB-nek, illetve a bankfelügyeletnek. Szükségesnek tartják a Kúria jogegységi határozatainak a felülvizsgálatát is, illetve hogy miért születtek a bírókat a devizahitelesek ellen hangoló bírósági vezetői állásfoglalások.

A Párbeszéd kétmillió főre becsüli a devizakárosultak számát. Komplex megoldási javaslatuk szerint újraszámolnák a forintosítást a felelősség mértéke szerint megosztva a terheket. Az adóst terhelné a felvételkori árfolyam fölött húsz százalék árfolyamveszteség, a maradék 40–40 százalékon pedig a megfelelő tájékoztatás elmulasztása miatt nagyobb felelősséget viselő bankok és az állam osztozna. A pereskedő adósoknak fél év alatt kellene eldönteni, élnek-e ezzel a lehetőséggel vagy sem. Ezzel párhuzamosan felfüggesztenék a végrehajtásokat. A párt becslése szerint legrosszabb esetben is egy év alatt megvalósíthatók az általuk javasoltak. A javaslat végrehajtásával a 3600 milliárd forintnyi tartozás 2000 milliárd forinttal csökkenne, a törlesztőrészletek pedig felükre esnének vissza.

Az Együtt és a Momentum nem készít külön programot a devizahitelesek megmentésére, a bajban lévő adósokat egyben kezelné. Az előbbi nagyobb állami segítséget adna a bajban lévőknek, többek között lakhatási támogatással, erősítené a Nemzeti Eszközkezelőt, újraszabályozná a magáncsőd intézményét, s bérlakásprogramot indítana. A Momentum lakhatási támogatással és bérkiegészítő adójóváírással segítené a legszegényebbeket. A pénzügyi tudatosság erősítése érdekében pénzügyi, gazdasági ismereteket oktatna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.