Alig készültek fel a brexitre a magyar cégek

Ha nem lesz megállapodás a kilépés feltételeiről, a Magyarországon dolgozó brit állampolgároknak munkavállalási célú tartózkodási engedélyt kell kiváltaniuk.

Magyar Nemzet
2019. 02. 25. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar cégek többsége elkerülhetőnek tartja, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, ezért egyelőre nem készült fel a kilépés következményeire – mutat rá az EY csaknem ötven vállalati vezető köré­ben végzett felmérése. A nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó szerint a közelgő határidő miatt egyre nő az esélye az úgynevezett hard (megállapodás nélküli) brexitnek, így a magyar szereplőknek minél előbb meg kell tenniük a szükséges lépéseket.

A megkérdezett döntéshozók 58 százaléka vélte úgy, hogy végül sikerül megegyeznie az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak a rendezett kilépésről március 29-ig. A válaszadók 56 százaléka ugyanakkor nem áll készen a brexitre, miközben pár hét múlva egyezmény nélkül is megtörténhet a kilépés.

Nagy Áron, az EY vámszakértője szerint a rendezetlen brexit nemcsak az alapanyagok és termékek beszerzésének módját és a gyártáshoz kapcsolódó folyamatok újragondolását követelheti meg a cégektől, hanem számos üzleti, adózási, jogi és munkavállalói kérdéskörben is változásokra számíthatnak.

Ha nem lesz megállapodás a kilépés feltételeiről, a Magyarországon dolgozó brit állampolgároknak munkavállalási célú tartózkodási engedélyt kell kiváltaniuk. A szigetországban állást vállaló magyaroknak valószínűleg ugyancsak be kell szerezni a munkavállalási célú tartózkodási engedélyt az új bevándorlási szabályok figyelembevételével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.