Egyre több iskolás használ bankkártyát

A fizetéssel járó adminisztráció csökkentése, a fizetési folyamatok felgyorsítása és a pénzügyi szemléletformálás a célja a 2018-ban indult Készpénzkímélő iskolák programnak.

Magyar Nemzet
2019. 02. 19. 13:37
Három hónap alatt 841 milliárd forintot fizettünk ki bankkártya segítségével
Három hónap alatt 841 milliárd forintot fizettünk ki bankkártya segítségével Fotó: MI-archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fizetéssel járó adminisztráció csökkentése, a fizetési folyamatok felgyorsítása és a pénzügyi szemléletformálás a célja a 2018-ban indult Készpénzkímélő iskolák programnak. A Mastercard Europe kezdeményezésére, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Deloitte szakmai támogatásával megvalósuló mintaprojekthez eddig 14 iskola csatlakozott, amelyekbe 19 banki fizetési terminált telepítettek, és már több ezer diák és szülő döntött az elektronikus fizetések mellett.

A Készpénzkímélő iskolák program részeként online felületek kialakításával, alkalmazásával és POS-terminálok telepítésével elektronikusan lehet intézni például az étkezések vagy kollégiumi díjak befizetését, a tankönyvfizetést vagy az iskolai büfés vásárlásokat. A készpénzkímélő fizetés előnye, hogy csökkenti a pénzforgalom költségét, de emellett kiemelten fontos szerepe van a pénzügyi tudatosság növelésé­ben is. A mintaprojekt felmérése szerint a középiskolás diákok 47 százalékának már van bankszámlája és bankkártyája, de még mindig sokan csak a készpénz felvételére használják a plasztikot.

Februárban edukációs kampánnyal és az országos Pénz7 program idején induló roadshow-val folytatódik a Készpénzkímélő iskolák mintaprojekt.

A részt vevő iskolák diákjai projektnapokon és pályázatokon ismerhetik meg az elektronikus fizetési megoldásokat és szerezhetnek ismereteket a személyes pénzügyekről a 2018–19-es tanévben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.