Hamarosan kezdődik a víziközlekedési szezon

2019. 03. 11. 12:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is április 20-án, nagyszombaton kezdődik a hajózási szezon a Balatonon, ám ha március 15-én és a hozzá kapcsolódó szabadnapokon kedvező lesz az időjárás, akkor Siófokról, Füredről, Keszthelyről egy-egy órás sétahajójáratot indít a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) – tudtuk meg Kollár József vezérigazgatótól. A balatoni kompközlekedés a téli hónapokban sem szünetelt; az átkelőhajó annak ellenére is népszerű, hogy 2019. ja­nuár 1-jétől a kerékpárszállításért a múlt évinél 33 százalékkal kell többet fizetni.

A bringákat 400, a személygépkocsikat 1700 helyett 1900 forintért veszik fedélzetükre a hajók. Változatlanok maradtak viszont a személyszállítási tarifák: a teljes árú kompjegy továbbra is 700, a félárú pedig 350 forint. A menetrendi hajójegyek áráról még nincs döntés. Kollár József érdeklődésünkre elmondta, hogy arról hamarosan az új tulajdonosi testület dönt. (A hajózási részvényeket birtokoló 21 tóparti önkormányzat a tőkeemelési kötelezettségének elengedése fejében átadott az államnak egy 1,42 milliárd névértékű részvénycsomagot, így a hajózási társaság tulajdonosi jogait a továbbiakban a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja.)

A Bahart tavaly októberében jóváhagyott személyhajózási díjszabása szerint például egy teljes árú fonyód–badacsonyi vagy egy balatonboglár–révfülöpi út 1400 forintba kerül, míg Siófokról 1800 forintért kelhetünk át Füredre, 1900-ért Tihanyba, a Balaton­lelle–Balatonfüred útra pedig 2000 forintos jegyet kell váltani. Lapunk úgy tudja, hogy a Bahart menedzsmentje a menetrend szerint közlekedő hajók esetében csak jelentéktelen, 100-200 forintos menetdíjemelést tartana indokoltnak.

A komp 2019. március 15-e és április 18-a között 40 percenként közlekedik. Az első hajó a szántódi révből 6.40-kor, az utolsó Tihanyból este 7-kor indul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.