Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ismét rekordévet zárt az OTP

Az OTP Bank 2018-as üzleti évét egymilliárd eurós profittal zárta. A pénzintézet újabb történelmi csúcseredményének elsődleges motorja a magyar piac növekedése volt, hála a kiugró gazdasági bővülésnek, de a bank regionális piacain is kedvezően alakultak az üzleti folyamatok. Az OTP idén több új akvizíciót lezár, és újabb bankvásárlásokra is nyitott, alapvetően pozitív eredményekkel számol 2019-ben is.

Rácz Gergő
2019. 03. 02. 16:24
Történelmi eredményt ért el tavaly a bankcsoport, a nyereség legnagyobb részét a magyar piac adta Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddigi legmagasabb éves eredményét érte el az OTP Bank, ami 325,3 mil­liárd forintos adózott haszonnal, éves összevetésben 15 százalékos bővüléssel zárta a 2018-as üzleti évét. A cég tegnapi közlése szerint külön kiemelendő tényező, hogy a nyereség túlnyomó részét a regionális jelentőségű bank központi, magyar piaca adta. Viszonyításképp: az OTP éves profitja már a teljes ország éves össztermékének 1 százalékához viszonyítható, és ezt az összeget ezúttal tiszta haszonként egyetlen vállalat könyvelheti el.

Mint azt Bencsik László vezérigazgató-helyettes újságíróknak tegnap elmondta, ezekkel az eredményekkel az OTP kontinentális szinten is kiemelkedik. Tőkearányos megtérülésben egyedül az orosz Sberbanknak volt jobb éve, viszont a nettó hitelnövekedést tekintve messze a budapesti központú banknak voltak a legjobb számai. A 15 százalékos éves hitelbővülés több mint kétszerese a többi vezető európai bank eredményének. Bencsik kiemelte, hogy ez a bővülés organikus növekedés, vagyis a megszokott üzletmenet eredménye volt, és nem amiatt adódhatott, hogy új portfóliókat vásárolt volna fel az OTP.

Történelmi eredményt ért el tavaly a bankcsoport, a nyereség legnagyobb részét a magyar piac adta
Fotó: Kurucz Árpád

Az akvizíciók terén azonban nincs leállás, az eddig bejelentett vásárlásokat, amelyek többnyire a SocGen leányvállalatai a balkáni társégében Bencsik elmondása szerint várhatóan idén lezárja az OTP, és így több meglévő piacán jelentősen megerősíti pozícióit. Többek között a további tervezett bővülés nyomán a 2018-as eredményeket követően a részvényeseknek a 2017-eshez hasonló osztalékot javasolnak, összesen 61,3 milliárd forint értékben. Ugyan ­2018-ban magasabb volt a profit, a bankvezetés szerint a további erőteljes bővülés tőkeigényes is, így a hasznot nagyobb arányban erre fordítanák 2019-ben.

Bencsik kiemelte, az OTP várakozása szerint idén is kedvezően alakulnak a magyar gazdasági folyamatok. A bank 4 százalék körüli növekedést vár a GDP-ben, amihez további erőteljes hiteldinamika is társulhat. Tavaly az OTP-nél 21 százalékkal nőtt éves összevetésben az igénybeadás a jelzáloghitelek terén, míg a folyósítások 40 százalékkal bővültek. A vállalatok terén tavaly Magyarországon 29 százalékkal nőtt a teljesítő hitelek állománya. Hasonlóan kedvező folyamatokat várhatnak a cég többi piacán, ebből egyedül Románia lóg ki, ahol a kialakult gazdasági túlfűtöttség és az erre hozott korrekciós intézkedések rontják az összképet. Bencsik szerint ennek megfelelően a romániai várakozásokat hamarosan felülvizsgálhatja az OTP.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.