Jó évet zárt tavaly az Erste

A piaci átlagot meghaladó növekedési adatokat könyvelt el 2018-ban az Erste Bank. Az osztrák pénzintézet itthoni üzletága idén is további bővülést tervez, ennek akár bankvásárlás is a része lehet. Az Erste továbbra is szorgalmazza a bankrendszerre nehezedő terhek mérséklését.

Rácz Gergő
2019. 03. 10. 6:45
null
A lakossági hitelek kihelyezésének értéke nyolcvan százalékkal nőtt az elmúlt esztendő során Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erste Bank tavaly minden szegmensben az átlagot meghaladó mértékben tudta bővíteni hitelkihelyezését, és ezzel növelte piaci részesedését. – Remélem, ennél rosszabb év nem lesz, mint a tavalyi – mondta tegnap újságíróknak Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója az osztrák pénzintézet éves hazai eredményeinek ismertetése során.

A bankcsoport részben állami tulajdonban lévő hazai üzletágának adózás előtti eredménye elérte a 61 milliárd forintot.

A lakossági hitelezésben az új kihelyezések értéke csaknem 80 százalékkal nőtt egy év alatt, és ezzel a hitelállomány összességében több mint hét százalékkal gyarapodott 2018-ban a nem teljesítő hitelállomány további csökkenése mellett – mondta Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

A lakossági hitelek kihelyezésének értéke nyolcvan százalékkal nőtt az elmúlt esztendő során
Fotó: Bach Máté

Az új jelzáloghitelek folyósítása az Erste esetében 62 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amely az átlagos piaci bővülés duplája. A bank előrejelzése szerint idén átlagosan tízszázalékos kihelyezésnövekedésre lehet számítani a lakáshitelezésben.

Az Erste piaci részesedése az újonnan kihelyezett személyi kölcsönök terén egy év alatt 10 százalékról 15 százalékra ugrott tavaly. A piac ­várhatóan idén 15 százalékkal bővülhet, míg az Erste esetében az új hitelezés ennél nagyobb arányban nőhet. A pénzintézet vezetői kérdésre elmondták, hogy továbbra is azzal magyarázzák a Magyar Nemzeti Bank visszatérő kritikáját a hazai bankolás drágaságával kapcsolatban, hogy magasak az államilag kirótt járulékos terhek, mint például a tranzakciós illeték. Ha ezeket csökkentenék, az Erste szerint regionális összevetésben egyáltalán nem számítana magasnak az árazás a hazai piacon.

Jelasity az idei év prioritásai között kiemelte, hogy hasonlóan kedvező eredményeket vár, ennek része lehet a bankvásárlás is.

Korábban az Erste anyavállalatának vezetője, Andreas Treichl felvetésünkre elmondta, hogy az Erste nyitott az idén eladósorba kerülő, jelenleg állami tulajdonban lévő Budapest Bank megvételére. Ezt tegnap Jelasity is megerősítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.