Létezik az Airbnb-hatás Budapest belvárosában

A főváros átlagánál jóval többet kell fizetni egy belső budapesti városrészben lévő lakás albérleti díjaként. Mindez az Airbnb-hatást bizonyítja.

2019. 03. 27. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványosan bővült a lakáshotelek kínálata az elmúlt két és fél évben: 2016 novemberében az Airbnb 6300 budapesti ingatlant kínált, idén márciusban viszont már több mint tízezret. Az Ingatlan.com elemzése szerint a hetven százalékos bővülés különösen annak fényében óriási növekmény, hogy ugyanezen időszakban a magánszemélyek által hosszú távra hirdetett albérletek száma alig 7 százalékkal nőtt.

A legtöbb, háromezer airbnb-s lakás a VII. kerületben található, de a VI. kerületben is több mint kétezer, az V. kerületben pedig majdnem kétezer lakást kínálnak. Ez azt jelenti, hogy a pesti Belvárosban található a lakáshotelek több mint kétharmada. Az airbnb-zők köré­ben szintén népszerű városrészekkel – I., VIII., IX. és XIII. kerület – kirajzolódik, hogy lényegében Budapest belső kerületeiben van jelen a rövid távú lakáskiadás, a többi városrészben minimális számban találhatók néhány napra kínált ingatlanok.

– Az Airbnb-hatás az V. kerületben a legerősebb. A szűken vett Belvárosban egy ötven négyzetméteres lakás átlagos bérleti díja 202 ezer forint, ami csaknem harminc százalékkal haladja meg a hasonló méretű budapesti lakások 159 ezer forintos budapesti átlagát – mondta Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője. Az I. kerületi ingatlanoknál 24 százalékos a prémium, ami kétszázezer forint körüli átlagos díjat jelent, a VI. kerületben pedig tízszázalékos a többlet.

Balogh László megjegyezte, a belvárosi bérleti díjak mindig magasabbak voltak a fővárosi átlagnál, viszont ez a prémium a rövid távú lakáskiadás megjelenése óta emelkedett. 2010-ben – a lakáshotelek elterjedése előtt – a fővárosi átlaghoz viszonyítva mindössze 2-10 százalékkal kellett többet fizetni a legnépszerűbb kerületekben egy-egy kiadó lakásért. A szakértő hozzátette, a lakáshotelek térnyerését korlátozhatja, hogy egyes belvárosi önkormányzatok folyamatosan szigorítják a kiadási szabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.