Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Visszakéri a támogatásokat az unió a cukorgyáraktól

Magyar Nemzet
2019. 03. 13. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította az Európai Unió törvényszéke Magyarország keresetét, és helyt adott az Európai Bizottságnak (EB), amely szabálytalanságokat tárt fel két magyar cukorgyár szerkezetátalakítása során. Emiatt az érintett cégeket az EB megfosztja a korábban megítélt mintegy 3,7 milliárd forint összegű uniós támogatástól – közölte tegnap a távirati iroda.

Az ügy előzménye, hogy az uniós cukoripar szerkezetátalakítására vonatkozó EU-s szabályok alapján támogatásra voltak jogosultak azok a cukoripari vállalkozások, amelyek egyebek mellett vállalták termelőberendezéseik teljes vagy részleges leszerelését. Ezzel a lehetőséggel magyar cukorgyárak is éltek. A támogatás feltételeinek teljesítésében azonban az EB szabálytalanságokat állapított meg, ugyanis az Eastern Sugar Cukoripari Zrt. kabai és a Magyar Cukor Zrt. petőházi telephelyén lévő silókat nem szerelték le. Brüsszel az uniós finanszírozásból kivont összeget az érintett vállalkozásoknál a teljes leszerelés esetén nyújtandó támogatás és a részleges leszereléshez járó forrás összege közötti különbség alapján számolta ki.

A luxembourgi központú uniós törvényszék ítéletében kimondta: ha a siló a teljes leszerelésre nyújtott szerkezetátalakítási támogatás iránti kérelem időpontjában termelőberendezésnek minősült, azt a szerkezetátalakítási tervnek megfelelően le kellett volna szerelni. Mivel ez nem valósult meg, a támogatás feltételei nem teljesültek. A silók megtartását lehetett volna kérelmezni, de ez nem történt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.