időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Belehúzott az amerikai gazdaság

Rácz Gergő
2019.04.28. 09:28

Az Egyesült Államok gazdasága a várakozásokat jócskán meghaladva, évesítve 3,2 százalékkal nőtt az első negyedévben, noha az elemzők mindössze 2,1 százalékos növekedésre számítottak a tavalyi utolsó negyedévben mért 2,2 százalék után. Az adat azért is meglepő, mert több tényező, a kormányzati leállás, a protekcionista lépésekből adódó kiesés és a világgazdasági lassulás mind a bővülés mérséklődése felé mutatna.

James Smith, az ING közgazdásza kiemelte, hogy az erőteljes munkaerőpiaci adatok miatt a továbbiakban a vásárlói fogyasztás is jó eséllyel élénkülni fog. Ezt támogatja, hogy több gazdasági szektorban munkaerőhiány van, ami további béremelkedést vetít előre. Smith szerint azzal együtt, hogy jöhetnek még ingadozások az adatokban, az ING-nél összességében stabil teljesítményt várnak az USA gazdaságától, amire ráerősíthet, ha a Kínával vívott védővám-hadakozásban is előrelépés következne be. Christoph Balz, a Commerzbank szak­értője úgy véli, épp a külkereskedelmi viszályok miatt lehet némileg torz a mostani GDP-adat, mivel az is közrejátszott, hogy a cégek jelentős készletfelhalmozásba fogtak, készülve az esetleges további kiesésekre.

Az első elemzői reakciók szerint a jó GDP-adat tükrében a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kivárhat. A kedvező növekedési érték ellenére nem tud kamatot emelni, mivel az infláció továbbra is elmarad a céltól. Ám a vártnál erősebb bővüléssel egyelőre az újabb kamatvágási várakozások is tompulhatnak, mivel a gazdaságnak nincs szüksége az újabb jegybanki támogatásra.

Összességében óvatosan optimisták lettek az első reakciók. Ami ­egyértelműen kizárhatónak látszik, hogy az USA gazdasága az idén recesszióba essen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.