Belehúzott az amerikai gazdaság

Rácz Gergő
2019. 04. 28. 9:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok gazdasága a várakozásokat jócskán meghaladva, évesítve 3,2 százalékkal nőtt az első negyedévben, noha az elemzők mindössze 2,1 százalékos növekedésre számítottak a tavalyi utolsó negyedévben mért 2,2 százalék után. Az adat azért is meglepő, mert több tényező, a kormányzati leállás, a protekcionista lépésekből adódó kiesés és a világgazdasági lassulás mind a bővülés mérséklődése felé mutatna.

James Smith, az ING közgazdásza kiemelte, hogy az erőteljes munkaerőpiaci adatok miatt a továbbiakban a vásárlói fogyasztás is jó eséllyel élénkülni fog. Ezt támogatja, hogy több gazdasági szektorban munkaerőhiány van, ami további béremelkedést vetít előre. Smith szerint azzal együtt, hogy jöhetnek még ingadozások az adatokban, az ING-nél összességében stabil teljesítményt várnak az USA gazdaságától, amire ráerősíthet, ha a Kínával vívott védővám-hadakozásban is előrelépés következne be. Christoph Balz, a Commerzbank szak­értője úgy véli, épp a külkereskedelmi viszályok miatt lehet némileg torz a mostani GDP-adat, mivel az is közrejátszott, hogy a cégek jelentős készletfelhalmozásba fogtak, készülve az esetleges további kiesésekre.

Az első elemzői reakciók szerint a jó GDP-adat tükrében a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kivárhat. A kedvező növekedési érték ellenére nem tud kamatot emelni, mivel az infláció továbbra is elmarad a céltól. Ám a vártnál erősebb bővüléssel egyelőre az újabb kamatvágási várakozások is tompulhatnak, mivel a gazdaságnak nincs szüksége az újabb jegybanki támogatásra.

Összességében óvatosan optimisták lettek az első reakciók. Ami ­egyértelműen kizárhatónak látszik, hogy az USA gazdasága az idén recesszióba essen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.