Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Feldman Zsolt: A mezőgazdasági termelők érdekei melletti kiállás az uniós választás fontos tétje

A gazdák érdekeinek megfelelő politikai irányvonal támogatását, vagy a migráció erősítését és a határok gyengítését célzó javaslat elfogadását nevezte a májusi uniós választás fontos tétjének csütörtöki, nemesvámosi sajtótájékoztatóján az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Forrás: MTI2019. 04. 04. 20:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feldman Zsolt kiemelte: az Európai Bizottság javaslatcsomagja hátrányosan érintené a mezőgazdaságot, hiszen 20 százalékkal csökkentené az európai agráriumra fordítható támogatás összegét.

Hozzátette: Magyarország tekintetében a földalapú támogatások 16 százalékkal, a vidékfejlesztési programban szereplő támogatások 26 százalékkal csökkennének a javaslat elfogadása esetén a 2021-2027 közötti időszakban.

Szavai szerint példa értékű a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiállása a javaslat ellen, mely tudatosítja a társadalomban a közös fellépés fontosságát.

Feldman Zsolt elmondta, hogy a magyar, Európa harmadik leggyorsabban fejlődő mezőgazdasága 2010 óta, mely 9 milliárd euróra növelte exportját, így a gazdaság fontos hajtómotorjává vált.

Hangsúlyozta: a kormány figyel a gazdák igényeire, így válik lehetővé, hogy modern, versenyképes mezőgazdasága legyen az országnak, mellyel szemben az egyik legnagyobb kihívást éppen az Európai Bizottság javaslatcsomagja jelenti.

Magyarországon több mint 170 ezer termelő él mezőgazdaságból és 5 millió hektár a termőterület. Elfogadhatatlan tehát az Európai Bizottság javaslata, amely ellehetetlenítené az ágazatot, ráadásul úgy, hogy a forrásokat a migráció erősítésére fordítanák – húzta alá a mezőgazdaságért felelős államtitkár.

A támogatások jelentőségét mutatja, hogy Veszprém megyében a vidékfejlesztési program keretében eddig közel 4 ezer kérelem részesült összesen 47,6 milliárd forint támogatásban és 485 beruházást támogattak összességében 24,2 milliárd forinttal – hangsúlyozta.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy a kormány kiáll a gazdák és a helyi fejlesztések mellett, amelyre jó példa a nemesvámosi hűtőház megépülése 50 millió forintos támogatásból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.