időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Kína a régió motorját látja a térségben

Munkatársunktól
2019.04.20. 14:42
Kína a régió motorját látja a térségben

A következő években is Kelet-Közép-Euró­pa lehet a kontinens növekedési motorja, ennek is köszönhető, hogy Kína vonzó befektetési célpontnak tartja Magyarországot – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Csiang Csien-csinggel, a Kína–Kelet-Közép-Euró­pa tőkebefektetési alap (SINO-CEE Fund) elnökével folytatott tárgyalását követően.

A Pénzügyminisztérium közleményé­ben a miniszter arra emlékeztetett, a magyar gazdaság jóval az uniós átlag feletti növekedési ütemével, a csökkenő adóterhekkel és versenyképes üzleti környezetével egyre jobb lehetőségeket kínál a befektetők számára. A Kína és Kelet-Közép-Euró­pa tizenhat országa által 2016-ban debütált kormányközi együttműködés célja a két térség gazdasági fejlődésének előmozdítása.

Fotó: Havran Zoltán

Varga felidézte: Kína legnagyobb bankja, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank a kelet-közép-európai befektetések támogatására hozta létre a 10 milliárd euró összegű Kína–KKE Alapot, amelyhez Magyarország képviseletében az Eximbank is csatlakozott. Hozzátette, hogy a megbeszélésen áttekintették a magyar befektetési lehetőségeket is, amelyek leginkább az infrastruktúra-fejlesztés, az ipari gyártás és az ­agrárium területén nyílhatnak meg először.

A felek egyetértettek abban, hogy a kínai vállalatoknak Magyarország továbbra is jó befektetési célpont, a magyarországi kínai eredetű befektetések értéke meghaladja a négymilliárd dollárt, az itt működő kínai vállalatok jelenleg több mint 15 ezer embernek adnak munkát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.