időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Lakáshitelek: tízéves rekord, lassuló lendület

Horváth Éva
2019.04.05. 15:39
Lakáshitelek: tízéves rekord, lassuló lendület

Mind az új lakáshitelek, mind a személyi kölcsönök terén tízéves rekord dőlt meg az idei első két hónapban. Az új lakáshitelek január–februári, több mint 122 milliárd forintos összege 12 százalékkal haladja meg a 2018 első két hónapjában elért szintet. Az új személyi kölcsönök összege január–februárban 76 milliárd forintot tett ki, ami 31 százalékos gyarapodás – derül ki a Money.hu hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az esztendő második hónapjában a bankok több mint 41 milliárd forint összegben adtak új személyi kölcsönöket, 37 százalékkal többet, mint tavaly februárban. Az új lakáshitelek februári 61 milliárd forintja pedig 14 százalékos többletet jelez.

A fix kamatozású kölcsönöké a főszerep Fotó: Havran Zoltán

Trencsán Erika, az Ingatlan.com csoporthoz tartozó Money.hu vezető pénzpiaci szakértője szerint a legfrissebb adatokból egyértelműen látszik, hogy a lakosság a kiszámítható lakáshiteleket igényli. A kockázatos, változó kamatozású termékek aránya az év első két hónapjában mindössze négy százalékot tett ki. A biztonságosabb, több mint egy évre fix kamatozást garantáló lakáshiteleknél az öt-tíz évig rögzített törlesztésű lakáshiteleké a főszerep, ezek adják a teljes piac hatvan százalékát.

A Money.hu kalkulációi szerint április elején a tízmillió forintos, húszéves futamidejű, legalább öt évig fix törlesztést kínáló lakáshitelek közül a legolcsóbbak négy százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (thm) érhetők el, ez kezdetben havi hatvanezer forintos törlesztést jelent.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.