Milliárdos többletköltés húsvétkor

A napi friss fogyasztási cikkek mellett tartós élelmiszereket, iparcikkeket is kínáló hiper- és szupermarketek erős látogatottságra számítanak ma, akárcsak nagyszombaton.

2019. 04. 18. 9:33
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húsvéti bolti rohamban ma várható a legnagyobb forgalom és az ezzel járó felfokozott hangulat a nagyáruházakban. A napi friss fogyasztási cikkek mellett tartós élelmiszereket, iparcikkeket is kínáló hiper- és szupermarketek erős látogatottságra számítanak, akárcsak nagyszombaton – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megjegyezte, sokan mától szabadságon vannak, mostanra időzítve az ünnep előtti nagy bevásárlást, főként az élelmiszerek értékesítőinél, piacokon, üzletekben, de egyes ipacikkek, például játékok, kozmetikumok, ajándéktárgyak, ruházati termékek kereskedőinél vagy a kertészetekben is. A várakozások szerint holnapután szintén a szokásosnál nagyobb zsúfoltságra kell számítani, főként az élelmiszerboltokban.

A főtitkár úgy számolt, hogy az idei húsvét előtti bevásárlási szezonban a 60 milliárd forintot is megközelíti a lakosság többletköltekezése. Mint mondta, minden évben, január­hoz és februárhoz képest márciusban és áprilisban láthatóan megnő a bolti forgalom az évszakváltás következtében. A vásárlói szokások szerint tavasszal sokan sportszer- és ruhaváltást, kertészeti, háztartásbeli beruházást, egyéb beszerzéseket is vállalnak a családi költségvetésben többletkiadásként. Emiatt idén például nagyjából 150 milliárd forinttal emelkedett az év elejéhez képest a március–április hónap szezonális lakossági fogyasztása a kiskereskedelemben. Ezen belül a kifejezetten a húsvét miatti vásárlások összességében több tíz milliárd forinttal nyomják meg a boltosok büdzséjét, ami az idei 50-60 milliárdos várakozással volumenben biztos bővülést jelent tavalyhoz képest.

– Leginkább az élelmiszerek fogynak közvetlenül a hétvége előtt. A nagypénteki munkaszüneti napot megelőzően minden kereskedő nyitva van a szokásos menetrend szerint, holnap azonban zárva lesznek a boltok, több kivétellel – mondta Vámos György. Így a benzinkutak, az édességboltok, a virág- vagy újságárusok, azok a nonstop kisboltok, ahol nem az alkalmazott, hanem a tulajdonos dolgozik, illetve ugyanígy a trafikok nyitva lehetnek pénteken, továbbá a kávézók, vendéglátó- és szórakozóhelyek, múzeumok, plázán belüli mozik, a reptéri szolgáltatók és az ügyeletes gyógyszertárak is fogadhatnak vásárlókat. – Ugyanez a nyitvatartási rend lesz érvényes húsvétvasárnap és -hétfőn is – jelezte.

Fotó: Bach Máté

Az egyik legkeresettebb szezonális termék ebben az időszakban a figurás édesség. A Magyar Édessé­ggyártók Szövetsége tegnap azt közölte a távirati irodával: a tavalyi 2-3 százalékos növekedési várakozásokkal szemben 10 százalékkal, 4,5 milliárd forintról ötmilliárd forintra nőtt az eladott húsvéti szezonális édességek értéke. A magyar piacon évente közel 800 tonna húsvéti édesség fogy, és örvendetes újdonság, hogy a bevétel növekedését valójában a minőségi és prémium termékek iránti kereslet felfutása indokolja, mert az eladott mennyiség érdemben nem változott. A legnépszerűbb a figurás termékek közül idén is a csokinyúl és a csokitojás, amelyek a teljes húsvéti édességpiac mintegy 80 százalékát teszik ki.

A Baromfi Terméktanács pedig azt közölte, hogy a húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan 270-280 millió darab Magyarországon, ami az éves fogyasztás 10-11 százalékát teszi ki. Az ünnep előtti hetekben 30-35 százalékkal több tojást vásárolnak a háztartások, mint általában. A statisztikák szerint a magyar lakosság évente fejenként 234 tojást fogyaszt el, a teljes tojásfogyasztás évente megközelíti a 2,5 milliárd darabot. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján a tojás darabonkénti fogyasztói ára 33-45 forint volt a 13. és 15. héten a vidéki és a budapesti piacokon. Ahogy arra lapunk korábban felhívta a figyelmet, nem kifizetődő a legapróbb tojást választani a boltban, mert az elsősorban importból érkező, S-es méretű termék darabáron ugyan a legolcsóbb, ám méretéből, súlyából adódóan ugyanakkor egy kilogrammnyi belőle lényegesen drágább lehet, mint az M-es vagy L-es méretű tojásokból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.