Többlet volt februárban a fizetési mérlegben

Magyar Nemzet
2019. 04. 16. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A folyó fizetési mérleg idén februárban 184 millió euró többlettel zárt, ami főként az áruforgalom 251 millió eurós aktívumának köszönhető. Egy hónappal korábban a két mérlegoldal egymáshoz viszonyítva 154 millió eurós hiányt mutatott, ahogyan az áruforgalom szaldója is negatív tartományban, 161 millió eurón állt.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból kiderül, hogy az áruforgalomban bekövetkezett fordulat az év második hónapjában 412 millió euróval javította a fizetésimérleg-egyenlegét, igaz, a szolgáltatások külkereskedelmében jelentkező exporttöbblet 40 millió euró­val, 496 millió euróra csökkent. Az idegenforgalmi szolgáltatások többlete ezen belül 224 millió eurót tett ki, alig tízmillió euróval kevesebbet a januárinál.

A fizetési mérlegben a múlt év második felében már deficitet mutatott az áruforgalom, és a tavalyi év egészét 1,4 milliárd euró hiánnyal zárta az előző évi 1,909 milliárd többlettel szemben – áll a távirati iroda összefoglalójában. Idén azonban a statisztikai hivatal számai már előrevetítették a javulás esélyét, először az ipari termelés élénkülésével, amely éves összevetésben a januári 4,4 százalékról 5,9 százalékkal nőtt februárban.

Az euróban számolt export növekedési üteme is megközelítette az import ütemét, amivel az aktívum meghaladta az egy évvel korábbit. Az ország úgynevezett finanszírozási képessége a külfölddel szemben a januári 51 millió euróról 436 millió euróra ugrott februárban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.