Békéltetés is segít hitelügyben

Számos kölcsönügylet hosszú évekig, akár másfél-két évtizedig is elhúzódik a viták miatt. A nézeteltérések gyakran az előtörlesztés, a végtörlesztés, a tartozás összegszerűsége, a felszámított kamatok, a költségek mértéke és az engedményezés jogszerűsége számlájára írhatók.

Horváth Éva
2019. 05. 21. 9:27
null
Gyakran vita tárgya a hitelkártyával felhasznált összegre felszámított kamat Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a legtöbb problémát és veszteséget okozó devizahiteles szerződések jelentős részét az elmúlt időszakban többé-kevésbé sikerült rendezni, évről évre sok olyan ügylet is akad, amelyek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) jóvoltából jutnak nyugvópontra. Csak az elmúlt esztendőben több mint nyolcszáz ilyen típusú egyezség született pénzügyi jogvitákban – olvasható a jegybank összefoglalójában.

Kovács Erika, az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület elnöke írásában felhívja a figyelmet: amennyiben egy ügyfél nem elégedett a pénzügyi intézmény panaszra adott válaszával vagy 30 nap elteltével sem kapott választ, a PBT ingyenes eljárását kezdeményezheti hitelügyleteknél is. A PBT előtti eljárásban az ügyfélnek lehetősége nyílik az intézmény képviselőjével személyesen egyeztetni, amit korábban a panaszeljárásban nem tudott megtenni. A szolgáltatók előtt bonyolódó panaszeljárás kizárólag írásban zajlik, ott az érvek-ellenérvek ütköztetésére és a megegyezésre nincs mód.

A vita tárgya lehet elszámolás, díj, költség, kamat vagy éppen a követeléskezelőnek tett engedményezés (amikor a hiteltartozást a bank eladja az erre szakosodott követeléskezelő cégnek) jogszerűsége. Akadnak azonban olyan esetek is – emeli ki Kovács Erika –, amikor az ügyfelek a kölcsönszerződés érvénytelenségére hivatkoznak. Ez azonban már túllép a PBT hatáskörén, miután a hitel- vagy kölcsönszerződések érvényességével csak a bíróság foglalkozhat, s adott esetben szakértő bevonásával járó, széles körű bizonyítást igényel.

Gyakran vita tárgya a hitelkártyával felhasznált összegre felszámított kamat
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az úgynevezett kombinált hitelekkel kapcsolatban is bőven vannak vitás ügyek, és „örök sláger” a hitelkártya – mutat rá a PBT elnöke. Szerinte az ügyfelek nagy része ez utóbbi esetében még mindig nem ismeri megfelelően e szolgáltatást. Gyakran vita tárgya a hitelkártyával felhasznált összeg után felszámított kamat.

A testülethez nemcsak jogvita vagy jogsérelem miatt, hanem úgynevezett méltányossági ügyekben is lehet fordulni. Hiteltartozások esetében méltányosságból az kérhet egyezséget, aki önhibáján kívül kerül olyan helyzetbe, hogy fizetési kötelezettségét nem képes teljesíteni. A PBT előtti méltányossági kérelem akkor is benyújtható, ha az ügy esetleg már végrehajtási szakaszban van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.