Felpörgetheti a casco biztosítások piacát a nagycsaládosok támogatása

Jótékony hatással lehet a casco biztosítások piacára is a nagycsaládosok számára július óta elérhető állami autóvásárlási támogatás – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Magyar Nemzet
2019. 08. 10. 14:36
null
A becslések szerint 16 ezer esetben nyújtanak állami segítséget az elkövetkező években Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jótékony hatással lehet a casco biztosítások piacára is a nagycsaládosok számára július óta elérhető állami autóvásárlási támogatás – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Felidézték: a konstrukcióban a legalább három gyermeket nevelő és bizonyos feltételeket teljesítő családok új vagy korábban bemutató autóként használt, legfeljebb egyéves és maximum kétezer kilométert futott, legalább hétüléses személyautó vásárlására a vételár felét kitevő, de legfeljebb 2,5 millió forint állami támogatást kaphatnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint már közel kilencezer család élt a lehetőséggel, a tárca további hétezer támogatott autóvásárlással számol a következő két és fél évben.

A becslések szerint 16 ezer esetben nyújtanak állami segítséget az elkövetkező években
Fotó: Kurucz Árpád

A Mabisz szerint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló kormányrendelet ugyan nem írja elő a casco megkötését, ám ha a járművet hitelintézeti kölcsön vagy pénzügyi lízing igénybevételével szerzik meg, úgy a szerződések jellemzően tartalmaznak ilyen kikötést is.

Több társaságnál is elérhető olyan teljes körű családbarát casco, amit meghatározott típusú, hétüléses autókra lehet megkötni kedvezményekkel. A kormányrendelet szerint, ha a megszerzéstől számított három éven belül casco biztosítást kötnek, a biztosítási szerződésben a Magyar Államkincstárt a támogatás és járulékai erejéig társbiztosítottként kell feltüntetni.

A személygépkocsi eltulajdonítása, illetve a forgalomból való végleges kivonását eredményező megrongálódása miatti kártérítés összegéből a kincstárt a szerzési támogatás hároméves időtartamra számított időarányos részének megfelelő részösszeg illeti meg.

Magyarországon az első fél évben is több mint 74 ezer új autót helyeztek forgalomba, ami öt százaléknál nagyobb éves növekedést jelent. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2019 első negyedévében 941 530 casco szerződést tartottak nyilván.

Ez közel 55 ezerrel, azaz hat százalékkal több, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában, ám így is csak a hazai gépjárművek kevesebb, mint 18 százalékát fedezték le. Tavaly év végén az átlagdíj évi 96 918 forint volt.

A statisztikákban szereplő szerződésszám nem jelent ennyi teljes körű biztosítást, ugyanis sok az úgynevezett rész-casco, amely csak bizonyos típusú biztosítási eseményekre, például csak totálkár vagy lopás esetén térít. Léteznek a piacon olyan casco biztosítások is, amelyek limitált díjért bizonyos összegig térítik csak meg a gépjárművekben esett károkat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.