Háromszáz kiállító lesz az idei debreceni Farmer Expón

Háromszáz kiállítót várnak Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági szakkiállítására és vásárára, a Farmer Expóra, amelyet az idén 28. alkalommal rendeznek meg augusztus 15-18. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti agrárcampusán – jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2019. 08. 01. 18:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi expóhoz hasonlóan az idén is kiemelt téma lesz a klímaváltozás és a vízgazdálkodás – mondta Vaszkó László vásárigazgató. Hozzátette, hogy a rendezvény nyitóelőadását ezúttal is Nagy István agrárminiszter tartja az ökológiai fenntarthatóság, a vízgazdálkodás és az ehhez kapcsolódó tudástranszfer témakörében.

A vásárigazgató kiemelte, ez az egyetlen olyan mezőgazdasági kiállítás, ahol az üzleti találkozók, a termékbemutatók mellett különös hangsúlyt helyeznek a szakmai és tudományos információk továbbadására, ami a modern agrárium fejlesztéséhez elengedhetetlen.

A résztvevők egyebek közt tájékoztatást kapnak arról a portugál gigaberuházásról, amelynek eredményeként létrejött Európa legnagyobb stratégiai víztározója, a biztonságos vízellátás pedig kiszámíthatóvá teszi a mezőgazdasági termelést – jelezte.

Az idei növénytermesztési konferencia központi témája a jövedelmező és fenntartható kukoricatermesztés lesz, a szakemberek arról cserélnek véleményt, mire van szükség ahhoz, hogy tartósan 20 tonna kukoricát lehessen termelni egy hektáron Magyarországon is. A szarvasmarha tenyésztéssel foglakozó konferencián a 21. század tartási és takarmányozási kihívásaira keresik majd a válaszokat a szakemberek. A sertéstenyésztési tanácskozáson szóba kerül a digitalizáció, továbbá időszerű takarmányozási, állategészségügyi és gazdasági kérdéseket vitatnak meg.

A baromfitenyésztési konferencián is téma lesz a digitalizáció hatása a termelésre, a Juh és Kecsketenyésztők Országos Szövetsége pedig egynapos szakmai tréninggel készíti fel az ágazat szereplőit az ezen a területen is elkerülhetetlen nemzedékváltás minél zökkenőmentesebb lebonyolítására. A Farmer Expo kísérőrendezvényén, a HORTICO zöldség-gyümölcs kertészeti konferencián a klímaváltozás hatásaival foglalkoznak majd elsősorban a szakemberek – ismertette Vaszkó László.

Béri Béla, az expó állattenyésztési bemutatóinak főszervezője elmondta, idén is rendeznek állattenyésztési bemutatókat (ló, szarvasmarha, juh) és tenyészállat bírálatokat, de állategészségügyi biztonsági okokból most első alkalommal nem lesznek élő sertések a debreceni Farmer Expón.

Szólláth Tibor, a Magyar Agrárgazdasági Kamara (MAK) hajdú-bihari elnöke annak kapcsán, hogy a rendezvény kiemelt témája lesz a víz és az öntözés, jelezte: az idén és jövőre az országban megvalósuló vízügyi beruházások kétharmada Hajdú-Bihar megye területén valósul meg. Az MTI érdeklődésére ezek közül a Keleti főcsatorna mederkotrását emelte ki a szakember.

Beszámolt arról is, hogy a Farmer Expón találkoznak először az erdélyi és a partiumi falugazdászokkal, ami az első gyakorlati megnyilvánulása annak a folyamatnak, amely során az erdélyi és a partiumi magyar gazdák az agrárkamara hajdú-bihari szervezetéhez fognak csatlakozni.

A kamarai vezető hozzátette: a hagyományoknak megfelelően a Farmer Expón szegik meg az új kenyeret is. Tavaly 66 tonna búzával 200 adományozó járult hozzá a magyarok kenyeréhez Hajdú-Biharban, amivel a második legnagyobb adományozók voltak, az idén is hasonló felajánlásra számítanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.