Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Rekordon az OTP nyeresége

Megmaradnak idén is a kedvező folyamatok, így a tavalyi rekorddal lényegében megegyező növekedési ütemmel számol a hazai gazdaságban az OTP Bank. A pénzintézet tegnap ismertetett eredményei alapján újabb rekordokat ért el, eddig sikeresnek bizonyulnak az elmúlt időszak felvásárlásai.

Rácz Gergő
2019. 08. 10. 13:00
A régiós terjeszkedés is nagyban hozzájárult a pénzintézet impozáns eredményeihez Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a tavalyival lényegében megegyező, 4,8 százalékos gazdasági növekedést vár az OTP Bank Magyarországon – közölte tegnap újságírókkal Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Ez egyben kiugróan a legnagyobb növekedési várakozás a pénzintézet összes piacai közül. A kedvező kilátások mögött a továbbra is pozitív hazai gazdasági kilátások állnak. A jelenleg tapasztalható bővülés kulcs­szerepet játszott abban, hogy a tegnap részleteiben ismertetett időszakos üzleti jelentésében az OTP újabb rekordról számolhatott be, felülmúlva az elemzői várakozásokat.

Az OTP 105,4 milliárd forint adózott nyereséget ért el az év második negyedévében, ami éves összevetésben 18 százalékos növekmény, 2019 első három hónapjához mérten pedig 45 százalékos a bővülés.

A régiós terjeszkedés is nagyban hozzájárult a pénzintézet impozáns eredményeihez
Fotó: Havran Zoltán

Bencsik elmondása szerint a kiemelten jól teljesítő magyar piac mellett az OTP eredményeit nagyban javítják az elmúlt időszak akvizíciói is – például a Société Générale régiós leányvállalatainak megvétele –, amelyek az integráció után, illetve már azt megelőzően is jól teljesítenek. A terjeszkedés eredményeként Magyarország mellett például Montenegróban is az OTP lett a legnagyobb bank, és Moldovában is megerősödtek a pozíciói.

Mindemellett továbbra is kedvező a teljesítmény Ukrajnában és Oroszországban, ezek a piacok az elmúlt években inkább lehúzták a csoportszintű profitot. Bencsik szerint jelenleg jók a kilátások, hogy ezeken a piacokon is tartós növekedés alakulhat ki a helyi gazdaságban, így a hitelezésben is.

Az OTP féléves korrigált adózott nyeresége éves összehasonlításban 19 százalékkal emelkedett, 202,6 milliárd forintra, ehhez a külföldi csoporttagok hozzájárulása 45 százalékra nőtt.

Itthon az első félévben négy százalékkal több jelzáloghitelt folyósítottak, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az OTP részesedése ezen a részpiacon 28,6 százalékos.

Bencsik elmondása szerint az OTP nagyon aktív a kormányzati családtámogatási programok terén is. A családok otthonteremtési kedvezményéből (csok) eddig 137 milliárd forintot folyósított az igénylőknek, míg a babaváró hitelre eddig több mint kilencezer igénylés érkezett a bankhoz, és több mint 3600-ot folyósítottak, az átlagos hitelösszeg 9,7 millió forint.

Bencsik szerint Magyarországon az OTP azzal együtt növelni tudta a betétállományát, hogy az új lakossági állampapír olyan hozamokat kínál, aminek érzékelhető az elszívó hatása, és amivel a bankrendszer nem is tud versenyre kelni. Az OTP szerint ez a termék önmagában fokozza a gazdaság stabilitását, ezért támogatja a belső finanszírozás arányának növekedését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.