Ebben az évben is óriáskürtőst sütöttek Sepsiszentgyörgyön. A magyarországi közönség előtt is ismert farkaslaki cég, a Kovács Kalács tavaly 13 méteres produkciójával a hivatalos magyar rekordok könyvébe is bekerült. Fennállásuk tizennegyedik évének jegyében idén tizennégyen tekerték fel a 14 méter hosszú kürtőskalácsot, amelynek tésztáját ezúttal is a nemzet kenyere korábbi előállítójaként ismertté váló Diószegi pékséggel közösen készítettek.
A csúcsdöntésnek keretet biztosító rendezvényt, a Kürtőskalács – édes ízek fesztiválját idén harmadik alkalommal rendezték a háromszéki fővárosban, abba a sorba illeszkedve, amelyet a fő szervező, Háromszék önkormányzata a megye gasztroturisztikai felemelése érdekében kezdett. Ezúttal két kategóriában versenghettek a csapatok: előbb az év székelyföldi kürtőskalácsát díjazták, majd a legjobb hagyományos kürtőskalács kategóriában zabolai gróf Mikes Mária 1784-ben közzétett receptjét felhasználva kellett emlékezeteset alkotni. A benevezett csapatoknak ezúttal kicsit nehezebb dolguk volt, hiszen az általuk készített kürtőst vakkóstolás és inkognitóban történő vásárlást követően is értékelték a zsűri tagjai, így a fesztiválon árusított kalácsot is pontozták a versenyre leadott mintapéldány mellett. A már első perctől telt házzal üzemelő fesztiválon tizennégy cég próbálta megszerezni a kitüntető címet. A héttagú zsűri a kalácsok ízét, formáját, a tészta állagát hasonlította össze, és arra is volt eset, hogy harmadik kalácsot is bekértek a döntés megalapozottsága érdekében. Több esetben épp a harmadik kalács volt a perdöntő.

Fotó: Kocsis B. János
Idén mindkét kategóriában a csíkszentmártoni Vitos kürtős csapata győzött. – Örömmel tapasztaltuk az igényesség fokozódását, a gyártók egyre inkább beleteszik a kalácsba a belevalókat. Ez azért is érdemel kiemelést, mert a közegészségügyi szabályozások túlzott szigora egy idő óta oda vezetett, hogy már tojás nélkül is készült kürtőskalács-alapanyag. Ezen túllépni látszanak a vállalkozók, egyre inkább érdemesnek tartják a különböző berendezések beszerzését, így a tésztában újra megjelent a tojás, a tejföl, valamint a margarinnál sokkal alkalmasabb disznózsír. Ezért aztán sokkal finomabb kürtőskalácsokat kóstolhattunk, mint a korábbi években – mondta a Magyar Nemzetnek Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztroújságíró, az egyik zsűritag.