Pénztárban fialhat a párnacihába rejtett pénz

Érdemes átnézni az aktuálisan elérhető lehetőségeket és az idei anyagi helyzetünket, mert mindig lehet kedvező konstrukciókat találni arra, hogy valamilyen támogatáshoz jussunk.

2019. 09. 23. 13:39
null
Gondtalan nyugdíjaskort biztosíthat magának az előrelátó, még aktív munkavállaló Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszak a rendkívüli anyagi támogatásoktól volt hangos, amelyek középpontjában a magyar családvédelem áll. A babaváró kölcsön, a családi otthonteremtési kedvezmény, a falusi csok, illetve a kamattámogatott hitelek mind olyan támogatások, amelyek a gyerekvállalásról, a jövő építéséről szólnak.

Azoknak is érdemes áttekinteniük a pénzügyi lehetőségeiket, akik nem terveznek otthont vásárolni vagy gyermeket vállalni. Az év vége közeledtével minden tudatos fogyasztónak azt tanácsolják a pénzügyi szakértők, hogy szenteljenek némi időt arra, hogy átnézik az aktuálisan elérhető lehetőségeket és az idei anyagi helyzetüket, mert mindig lehet kedvező konstrukciókat találni arra, hogy valamilyen támogatáshoz, kedvezőbb konstrukcióhoz jussunk.

Az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég például arra hívja fel a figyelmet, hogy léteznek olyan megoldások is, amelyek segítségével a már korábban befizetett személyi jövedelemadónkból kaphatunk vissza bizonyos összegeket. A lakosság nagy része erről nem is tud, ezért nem él a lehetőséggel, mert elsőre talán bonyolultnak tűnhet, holott csak pénztári tagság kell hozzá.

Alapvetően számításba kell venni, hogy egy egyszerű egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal olcsóbban juthatunk hozzá bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz. Maximum 150 ezer forintot kaphatunk vissza például a befizetett szja-ból, ha van tagságunk és egyéni befizetésünk a pénztárba, de természetesen bármennyit fizetünk az adott évben, annak a 20 százalékát fogják a következő évben jóváírni a számlánkon.

Egy pénztári tag a megtakarításait az élet számtalan területén elköltheti, például az egészséggel kapcsolatos dolgokra (gyógyszerek, magánorvosi ellátás, gyógyászati segédeszközök) vagy a gyermek születésével és nevelésével kapcsolatban (egyösszegű szülési segély, babaápolás, iskolakezdés, főiskolai, egyetemi tandíj), de akár a lakhatás terén is komoly támogatásra tehetünk szert, például ha a jelzáloghitel törlesztése pénztáron keresztül történik.

Gondtalan nyugdíjaskort biztosíthat magának az előrelátó, még aktív munkavállaló
Fotó: Havran Zoltán

Érdemes elgondolkodni a várható nyugdíjunk mértékén is, azon, hogy tudjuk-e majd magunknak és családunknak a megfelelő életszínvonalat biztosítani inaktív éveinkben. Az aktív, munkával töltött időszakban előre spórolhatunk a jövőre, ilyenkor célszerű tartalékokat képezni a nyugdíjas időszakra – erről Póth Viktor, az OVB Magyarország üzletfejlesztési igazgatója beszélt a megtakarítások típusai kapcsán.

Jó tudni, hogy ha valaki kifejezetten a nyugdíjaséveiről szeretne előre gondoskodni, úgy ezzel 20 százalékos adó-visszatérítést érhet el. Ha az idén a takarékoskodó havonta 30 ezer forintot, vagyis az év végéig összesen 360 ezer forintot tett félre a későbbi nyugdíjaskorra egy nyugdíjbiztosításon keresztül, akkor jövőre az adóbevallása után 72 ezer forintot kap az államtól, a korábban befizetett adójából. A támogatás maximuma évi 130 ezer forint lehet, amihez előzetesen évi 650 ezer forintnyi megtakarítás szükséges – magyarázta a szakember.

Felhívta a figyelmet: egyéb pénztári megoldások és előtakarékossági formák is léteznek, amelyek kedvezményekhez juttatnak, ezért érdemes év vége felé tájékozódni és alaposabban átgondolni, hogy milyen pénzügyi termékekkel rendelkezünk, és szükséges-e változtatni valamelyiken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.