Több makrogazdasági adat jelenik meg a héten

2019. 09. 09. 8:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos fontos statisztikai adat lát napvilágot ezen a héten. Ma közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját: az első héthavi hiány alapján a 2019-re kitűzött 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is teljesíthető. Holnap teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak augusztusi adatait, szerdán pedig a kereskedelmi szálláshelyek júliusi forgalmi statisztikáit.

Mint múlt szombati körképünkből kiderült, a turizmus szolgáltatói elégedettek az idei nyár mérlegével, amikor újabb csúcsokat ért el a külföldi turisták érdeklődése Magyarország, illetve Budapest és a Balaton iránt. Ráadásul a szeszélyes időjárás ellenére a belföldi turizmusban is bővülést mértek az ország valamennyi régiójában.

Csütörtökön a júliusi ipari termelés második becslését publikálja a KSH. Az első becslés alapján kiugró mértékű volt a szektor teljesítménye az év hetedik hónapjában. Pénteken a júliusi építőipari adatsort hozzák nyilvánosságra. Jóllehet az év eleji csúcsok után a tavaszi, nyár eleji változékony időjárás némileg visszavetette az ágazat lendületét, az első félévi adatok alapján így is 35 százalékkal múlja felül az építőipar teljesítménye 2018 első hat hónapjáét.

Fontos kérdés az is, hogy a második fél év elején hogyan alakulnak a lakásépítések az ötszázalékos áfa hatályának határidejéhez közelítve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.