időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Több mint 28 milliárdot ér az Országház, de nem eladó

Forrás: MTI
2019.10.22. 08:57

Több mint 28 milliárd forint az Országház könyv szerinti értéke – közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Országgyűlés sajtóirodája, amely ugyanakkor leszögezte, hogy az épület nem eladó.

A keddi lapszámban kiemelték, hogy ez az összeg – amelyet a vonatkozó számviteli szabályok szerint az ingatlan bekerülésének értékcsökkenésével együtt kalkulálnak – nem azonos a piaci értékkel.

Utóbbi megállapításához ugyanis értékbecslést kellene végezni, és ez olyan költséges lenne, hogy a vizsgálat indokolatlan. Az Országház értékbecslését nemcsak az nehezíti, hogy műemléki és történelmi ingatlan, hanem a szükséges adatmennyiség megszerzése és feldolgozása is.

Mészáros Ferenc, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének értékbecslési divízióvezetője a Világgazdaságnak azt mondta, hogy egy ilyen feladatot magyarországi szolgáltatók jó eséllyel nem is tudnának elvégezni.

A munkára nemzetközi, főleg brit cégeket kellene felkérni, amelyek ilyesmire szakosodtak. A megbízás összege több tízmillió forint is lehetne – emelte ki Mészáros Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.