Versenyképes környezetet teremtett a gazdaságpolitika

Egy helyezéssel előrébb lépett a tavalyihoz képest Magyarország a Világbank Doing Business 2020 versenyképességi rangsorában, így jelenleg az 52. helyen áll.

Magyar Nemzet
2019. 10. 25. 13:36
null
A Világbank szakértői most jobb helyezést adtak Magyarországnak Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy helyezéssel előrébb lépett a tavalyihoz képest Magyarország a Világbank Doing Business 2020 versenyképességi rangsorában, így jelenleg az 52. helyen áll. – Ez megerősíti, hogy a magyar gazdaságpolitika jó úton halad, a makrogazdasági stabilitás fenntartása mellett folyamatosan javulnak a gazdasági növekedés minőségi és versenyképességi feltételei – reagált a Pénzügyminisztérium közleményben.

A Világbank felmérése az országokat üzleti környezetük minősége alapján rangsorolja. A PM szerint Magyarország előrelépése a kormány adócsökkentő politikájának és az adminisztrációs terhek jelentős mérséklésének köszönhető. A minisztérium kiemelte: konkrétan két kormányzati intézkedés állhat a döntés hátterében. Az egyik a szociális hozzájárulási adó 2018. ja­nuár elsejei csökkentése, a másik pedig az áfa gyorsabb visszatérítése, amelyben jelentős szerepe van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) is, ugyanis az adóhivatal folyamatosan bővülő elektronikus szolgáltatásai teszik lehetővé, hogy az érintettek hamarabb jutnak a pénzükhöz úgy, hogy közben az államkassza érdeke sem sérül.

A Világbank szakértői most jobb helyezést adtak Magyarországnak
Fotó: 123RF

A Pénzügyminisztérium közleménye felidézi, hogy a kormány idén is folytatta az adózási környezet javítását, hiszen jú­lius 1-jétől tovább csökkent a szociális hozzájárulási adó, és a tervek szerint 2021-re jelentősen mérséklődhet a vállalkozások adóadminisztrációs terhe is. A Nemzeti Versenyképességi Tanács által elfogadott Versenyképesebb Magyarországért program több területen tartalmaz olyan átfogó intézkedési tervet, amelyek megvalósítása hozzájárul a versenyképesség további erősödéséhez. Ezenfelül a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv és a családvédelmi akcióterv végrehajtásával is tovább javítja a magyar gazdaság versenyképességét és a vállalkozások termelékenységét – hangsúlyozza a PM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.