– Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és a pazarlást kell mérsékelni, amivel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz és a környezeti fenntarthatósághoz is hozzájárulunk – jelentette ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világélelmezés-biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában. A magyar Agrárminisztériumot képviselő politikus úgy fogalmazott: a világ népességének növekedésével párhuzamosan nő az élelmiszerek iránti igény, ezért kizárólag a termelés növelése nem tekinthető megoldásnak.
Az agrártárca tájékoztatása szerint Zsigó Róbert arról is beszélt, hogy a mélyszegénységben élők és az éhezők legnagyobb része mindenhol vidéken él, létfenntartásuk a mezőgazdaságon alapul, ezért fontos a helyi közösségek szükségletein és kapacitásain alapuló megközelítés. A munkahelymegtartás és -teremtés, az oktatás és a szolgáltatások biztosítása hozzájárul a vidéki élet vonzóbbá tételéhez, különösen a fiatalok számára.

Fotó: Mirkó István
Az államtitkár kifejtette, hogy Magyarországon a helyi kistermelők a termékeiket közvetlenül juttatják el a helyi iskolákba és óvodákba, biztosítva ezzel a közétkeztetésben részt vevők változatos, egészséges étrendjét. A kutatás és az innováció szintén fontos szerepet játszik, ami javítja a vidéki életminőséget.
Az ülésen megemlékeztek az élelmezési világnapról, amely az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) megalapításának napjára, október 16-ra esik. A világnap magyar kezdeményezésre született meg, 1979-ben az akkori agrárminiszter a FAO konferenciáján vetette fel az élelmezésnek és az élelmezést biztosító gazdáknak dedikált nap létrehozását. Mértékadó becslések szerint világszerte 820 millióan éheznek és kétmilliárd ember szenved az alultápláltságtól.



















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!