Gyorsabban találhatunk szakembert

A szakembereknek mintegy a fele már úgy gondolja, hogy a kétkezi munkából tisztességesen meg lehet élni Magyarországon, igaz, nagyjából ugyanennyien vélik úgy, hogy még mindig érdemesebb külföldön munkát vállalni – ez a fő tanulsága annak a felmérésnek, amelyet a fix24.hu szakemberkereső portál tett közzé a minap.

Fischer Patricia
2019. 12. 10. 17:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés további pozitív kicsengése, hogy az elmúlt években a megkérdezett szakik több mint 60 százaléka tapasztalt fejlődést a vállalkozásában vagy szakmájában, és ugyanennyien a közeljövőben is ezt várják, míg stagnálásra minden ötödik, visszaesésre viszont csupán hat százalékuk számít.

A megkérdezettek között többen vannak közöttük olyanok, akik szerint az elmúlt öt évben itthon nőtt (42 százalék) a kétkezi munka megbecsültsége, mint akik szerint csökkent (37 százalék).

A felmérés természetesen ismét kitért a mindenkit leginkább érdeklő kérdésre: mennyi idő alatt találunk szakembert, ha valami javításra, felújításra szorul. Ebben valamennyit javult a helyzet a tavalyi eredményekhez képest. Míg tavaly a magyar szakemberek 40 százaléka hónapokra előre be volt táblázva, most minden harmadik szaki válaszolta, hogy két hónapnál rövidebb időre van lekötve munkával, és csupán 15 százalékuk 3-6 hónapra előre. A megrendelők szempontjából, továbbra sem jó hír, hogy mindössze minden tizedik szakember tudna azonnal elkezdeni egy nagyobb munkát, 30 százalékuknál maximum egy hónapot kellene várni, 13 százalékuknál pedig ennél is többet, akár fél évet is.

A portál saját adatbázisa alapján készítette felmérését a hazai szakemberpiacról. Az online kérdőívre több mint 500 válasz érkezett az ország minden pontjáról, megvilágítva ezáltal a már korábban is vizsgált szakemberhiány okait és a munkaerőpiaci helyzetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.