időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Gyorsabban találhatunk szakembert

Fischer Patricia
2019.12.10. 17:26

A szakembereknek mintegy a fele már úgy gondolja, hogy a kétkezi munkából tisztességesen meg lehet élni Magyarországon, igaz, nagyjából ugyanennyien vélik úgy, hogy még mindig érdemesebb külföldön munkát vállalni – ez a fő tanulsága annak a felmérésnek, amelyet a fix24.hu szakemberkereső portál tett közzé a minap.

A felmérés további pozitív kicsengése, hogy az elmúlt években a megkérdezett szakik több mint 60 százaléka tapasztalt fejlődést a vállalkozásában vagy szakmájában, és ugyanennyien a közeljövőben is ezt várják, míg stagnálásra minden ötödik, visszaesésre viszont csupán hat százalékuk számít.

A megkérdezettek között többen vannak közöttük olyanok, akik szerint az elmúlt öt évben itthon nőtt (42 százalék) a kétkezi munka megbecsültsége, mint akik szerint csökkent (37 százalék).

A felmérés természetesen ismét kitért a mindenkit leginkább érdeklő kérdésre: mennyi idő alatt találunk szakembert, ha valami javításra, felújításra szorul. Ebben valamennyit javult a helyzet a tavalyi eredményekhez képest. Míg tavaly a magyar szakemberek 40 százaléka hónapokra előre be volt táblázva, most minden harmadik szaki válaszolta, hogy két hónapnál rövidebb időre van lekötve munkával, és csupán 15 százalékuk 3-6 hónapra előre. A megrendelők szempontjából, továbbra sem jó hír, hogy mindössze minden tizedik szakember tudna azonnal elkezdeni egy nagyobb munkát, 30 százalékuknál maximum egy hónapot kellene várni, 13 százalékuknál pedig ennél is többet, akár fél évet is.

A portál saját adatbázisa alapján készítette felmérését a hazai szakemberpiacról. Az online kérdőívre több mint 500 válasz érkezett az ország minden pontjáról, megvilágítva ezáltal a már korábban is vizsgált szakemberhiány okait és a munkaerőpiaci helyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.