Megszorítások nélkül is növekedhet az adóbevétel

Óriási bevételekből gazdálkodhat a magyar állam. Tíz hónap alatt több mint 11 ezermilliárd forint folyt be a legfontosabb hat közteherből, az idei összeg kereken 1225 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi időszakos adatot. Az okok között nem a balliberális időkből ismert megszorítások állnak. A pluszösszegek leginkább az adócsökkentések és a robusztus gazdasági növekedés kedvező hatásaiból, valamint a feketézés letöréséből származnak.

Jakubász Tamás
2019. 12. 04. 13:37
null
Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzat hónapról hónapra hírt ad az állam pénzügyi helyzetéről, a részletes adatsorok egyik legárulkodóbb részei mindenkor az adóbevételek alakulását bemutató rubrikák. A legfrissebb számok az esztendő első tíz hónapjának statisztikáját tartalmazzák, ezekből pedig az derül ki, hogy idén csak úgy záporoznak az adóforintok a közkasszába. Január eleje és október vége között a hat legfontosabb közteherből – vagyis az áfából, a jövedéki és a társasági adóból, a járulékokból, a személyi jövedelemadóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból – több mint 11 300 milliárd forint folyt be az államkasszába. A summa szinte felfoghatatlan, nagyságát, jelentőségét emiatt leginkább az mutatja meg, ha összehasonlítjuk 2018 azonos időszakának adatával. Az összevetésből az derül ki, hogy idén tíz hónap alatt kereken 1225 milliárd forinttal érkezett több a hat adóból, mint tavaly.

Érdemes röviden áttekinteni a számsorok részleteit és a vaskos, tíz százaléknál is nagyobb emelkedés lehetséges okait. Előbbiek közül az egyik legfontosabb, hogy a forgalmi adónál volt a legnagyobb bevételemelkedés, szám szerint 551 milliárd forinttal érkezett több ebben az évben. Emellett azonban számottevő, százmilliárdos nagyságrendű a többlet a személyi jövedelemadónál és a társadalombiztosítást megillető tételeknél is.

A lehetséges okokról szólva a kormányzati összefoglaló megemlíti: az áfabevételt elsősorban az lökte feljebb, hogy jól teljesít a kiskereskedelem és a feldolgozóipar, bővül a fogyasztás. Másképpen mondva az emberek a korábbinál is többet költenek el a boltokban és a különféle szolgáltatóknál, miközben a vállalkozások látványosan emelkedő bevételeit kicsiben és nagyban is egyre nehezebb eltitkolni az adóhivatal elől. Arra, hogy a vásárlóknak több elkölthető pénzük van, a magyarázatot a munkaügyi statisztikák adják meg: folyamatosan nő a munkahellyel rendelkezők létszáma, és a bérek is egyre feljebb kúsznak.

A kereskedelem viszonyainak tisztulását pedig az adóhatóság elektronikus ellenőrzési rendszerei garantálják. Az online pénztárgépek révén a hivatal a nyugta átadását elmulasztó vállalkozásokat szűrheti ki a korábbinál jóval könnyebben, a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszer, az ekáer a nagyobb áfacsalások megelőzéséhez, leleplezéséhez nyújthat segítséget, az online számlarendszer pedig egyebek mellett a fiktív számlázás ellen lehet hatékony.

A kormányzati összefoglaló megemlíti azt is, hogy a vállalkozások által fizetendő úgynevezett szociális hozzájárulási adó kulcsa év közben csökkent, a korábbi 19,5 százalék helyett július óta 17,5 százalékos mértékkel kell számolni.

A változtatás – a kormány számításai szerint – százmilliárdnál is többet hagyhatott a munkaadóknál.

Új szabályok

Megszavazta tegnap az Országgyűlés az őszi adótörvényeket. – A változtatások javítják a vállalkozások és az ország versenyképességét, miközben hozzájárulnak a magyar gazdaság védelméhez – nyilatkozta a parlamenti szavazás után a távirati irodának az adóügyi államtitkár. Izer Norbert elsőként az online számlázás kiterjesztéséről beszélt. Az adóhivatal jelenleg a nagyobb összegű számlákról kap elektronikus úton információt, ezentúl viszont lényegében minden céges számla adatai befutnak majd. – Az online számlázás már bizonyított, eredményességét az Európai Bizottság is elismerte őszi tanulmányában, amely kimutatta, hogy az adóelkerülés mértéke 2017-ről 2018-ra Magyarországon nagymértékben csökkent – fogalmazott az államtitkár. Szerinte az online számlázás kiterjesztése lehetőséget adhat arra is, hogy az adóhivatal már 2021 tavaszától áfabevallási tervezetet készíthet a gazdasági szereplőknek. Izer kiemelte még, hogy a változások a négygyermekes anyáknak élethosszig tartó szja-mentességet garantálnak, miközben a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődik, a szálláshely-szolgáltatók áfaterhe pedig kilenc százalékponttal kevesebb lesz. Hozzáfűzte: ha a képviselőház jövő héten az új járuléktörvényt is megszavazza, akkor minden dolgozó nyugdíjas mentesül a járulékfizetés alól.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.