Újabb adócsökkentés jöhet

A baloldal mindig adóemelésen gondolkozik, azt nézi, kitől mit lehet elvenni. Ez Gyurcsány Ferenc útja, amelyen Karácsony Gergely is öles léptekkel haladna – vélekedett lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András kifejtette: a balliberális erőkkel szemben a kormány az adócsökkentésben hisz, ezért szerepelhet a második gazdaságvédelmi akcióterv pontjai között is a közterhek mérséklése, valamint az adminisztrációs feladatok egyszerűsítése.

Jakubász Tamás
2019. 12. 16. 5:45
null
Az új fővárosi vezetés számos ingatlant megsarcolna Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság 2019-re az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdasága lett, az év első kilenc hónapjában 5,1 százalékos volt a növekedés. Ugyanakkor tenni kell azért, hogy a következő időszakban is hasonló értékeket mutathasson fel a hazai gazdaság – mondta a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár közölte: térségünk helyzete bizakodásra ad okot, de a nemzetközi viszonyok bármikor módosulhatnak. A kormány ezért már hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozásához.

– Többtípusú változtatás is szóba jöhet, az adóügyi adminisztrációs feladatok egyszerűsítése mellett újabb adócsökkentésről is rendelkezhet majd az új élénkítő program – jegyezte meg a miniszterhelyettes. Az első gazdaságvédelmi lépéssorozatról idén tavasszal született döntés, az akkori pontokat már törvénybe foglalta az Országgyűlés.

Az új fővárosi vezetés számos ingatlant megsarcolna
Fotó: Havran Zoltán

Az államtitkár legalábbis furcsának nevezte, hogy miközben a kormányzat adócsökkentő programokat vezet be, teherenyhítő intézkedések sorát alakítja ki, addig a baloldali szereplők ismét megszorításokon gondolkodnak.

– Érdemes felidézni például azt a javaslatcsomagot, amelyet a tavaszi időszakban terjesztett az Országgyűlés elé Karácsony Gergely pártja. A Párbeszéd akkori indítványa vaskos adóemeléseket, több új adó bevezetését és a családtámogatás érdemi átalakítását szorgalmazta csak azért, hogy bevezethesse a modern kor egyik legpopulistább elképzelését, az úgynevezett alapjövedelmet – idézte fel a költségvetési törvény nyári parlamenti vitáját Tállai András.

Úgy fogalmazott: Karácsony a főpolgármesteri választás kampányában is tovább haladt ezen az úton, olyan ötletet lebegtetve meg, amely akár alapja lehet egy általános fővárosi ingatlanadónak is.

– Az elmúlt évek, évtizedek alapján kijelenthető: ilyen a baloldal. Ha csak szóba kerül a hatalomra kerülés lehetősége, azonnal adóemelésen gondolkodnak, azt nézik, kitől mit lehet elvenni – vélekedett Tállai András. Szerinte ezt a hozzáállást Gyurcsány Ferenc fejlesztette tökélyre, ez valójában a volt szocialista miniszterelnök útja. – Amíg Gyurcsány hatalmon volt, senki nem tudhatta, mikor jelentenek be újabb megszorítást, állandóak voltak az adóemelések. Ennek a gazdaságpolitikának volt egyenes következménye 2008 táján az államcsődközeli helyzet – fogalmazott. A kormány most ezért mond nemet a megszorításra, az általános ingatlanadóra, s ezért mond igent az adócsökkentésre, a béremelésre, a munkahelyteremtésre.

Egy számjegyű szja?

A második gazdaságvédelmi akcióterv előkészületeiről a közelmúltban a pénzügyminiszter is nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. Varga Mihály akkor elmondta, hogy az új élénkítő intézkedésekről a jövő év első felében születhet döntés. Kérdésünkre a tárcavezető arról is beszélt: a kormány régóta hangoztatja, hogy a célok között szerepel az egy számjegyű szja, vagyis az, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsa tíz százalék alá csökkenjen. Kifejtette ugyanakkor, hogy a költségvetés számára sok száz milliárdos adócsökkenést eredményező lépés kérdése – a gazdasági teljesítmény és a költségvetési mozgástér figyelembevétele mellett – leghamarabb 2021 környékén kerülhet újra napirendre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.