Bár a mértéktelen cukorfogyasztás kétségkívül árt az egészségnek, a kalóriaszegény édesítőszerek használatával sem árt vigyázni. Túlzott fogyasztásuk esetén ugyanis kellemetlen vagy akár veszélyes mellékhatások is felléphetnek. Nem véletlen, hogy a különböző adalékanyagok használatára szigorú európai uniós szabályozás vonatkozik.
Az elmúlt években napvilágot látott új toxikológiai információk és a gyártók tapasztalatai alapján az idén több, mint húsz természetes és szintetikus cukorpótlók újraértékelését végzi el az uniós élelmiszer-biztonsági hatóság.
Különböző édesítőszerekkel a fogyasztók leggyakrabban üdítőkben, instant italporokban, desszertekben és tejtermékekben találkozhatnak, de a legtöbb asztali édesítőként is megtalálható a piacon. Ezeken a termékeken ugyanakkor minden esetben fel kell tüntetniük a gyártóknak az adagolást is.
(A részletek a pénteki Magyar Nemzetben olvashatók.)