Bankkártyahasználattal a vírusfertőzés ellen

Háromszorosára emelkedik az érintőkártyás – azaz a PayPass – fizetés értékhatára április 15-én. A lépés a járvány terjedésének csökkentéséhez járulhat hozzá – mondta lapunknak a pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár. Balogh László hozzátette: az intézkedés gyakorlati életbelépéséhez az kell, hogy a kártyaterminálokat üzemeltető intézmények, bankok átállítsák a hazai 160 ezer bankkártya-elfogadó terminált.

Jakubász Tamás
2020. 03. 26. 13:40
null
Nyomógombok használata nélkül biztonságosabb a vásárlás Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb gazdasági intézkedéseket hozott a kormány a koronavírus-járvány kezeléséért, ezek részeként április 15-én a jelenlegi ötezerről tizenötezer forintra emelkedik az érintőkártyás fizetés, az úgynevezett PayPass értékhatára. – A változtatás leginkább a vírus terjedésének megfékezését szolgálja – nyilatkozta lapunknak a pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár. Balogh ­László kifejtette: a higiénia szempontjából az érintéses fizetés a legjobb, a vásárló ennél a formánál ugyanis csak a saját bankkártyáját fogja meg, s kisebb összegnél még a PIN-kódját sem kell beütnie. – Jelenleg a legfontosabb a sokak által használt felületek elkerülése, erre pedig remek megoldás a PayPass. Az értékhatár ezért is emelkedik meg – fogalmazott, majd kitért arra, miért éppen tizenötezer forint lesz a korlát. Mint a helyettes államtitkár elmondta, a kérdéskört uniós jogszabály rendezi, eszerint a PIN-kód megadása nélkül egyszerre elkölthető összeg legfeljebb ötven euró lehet. Az április közepén életbe lépő magyar határ így az unió szabta sáv maximumához esik majd közel. – Ráadásul – tette hozzá – e területen Magyarország élenjár Európában: jóval 85 százalék fölött van az érintőkártyák és az érintős terminálok aránya is. Ezt érdemes most kihasználnunk.

Nyomógombok használata nélkül biztonságosabb a vásárlás
Fotó: Bach Máté

Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy az általános biztonsági szabály nem változik: a PIN-t időről időre a határ felemelését követően is meg kell majd adni. – Öt kód nélküli vásárlás után a hatodiknál értékhatártól függetlenül be kell ütni a számsort, akárcsak akkor, ha a kód nélkül annyit vásároltunk egymás után, hogy annak értéke elérte a 150 eurónak megfelelő összeget, vagyis nagyjából az 52 ezer forintot.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, miért április 15-én emelkedik meg az összeg. A változtatás miatt át kell állítani az idehaza üzemelő, nagyjából 160 ezer kártyaelfogadó terminált. Ezek legnagyobb része, hozzávetőlegesen kilencven százaléka modern készülék, amelyeknél egy számítástechnikai programmal távolról is elérhető a módosítás. A fennmaradó tíz-tizenötezer terminál ellenben régebbi típus, amelyekhez ki kell menniük a szakembereknek. – Az előttünk álló három hét egyfajta felkészülési idő a pénzügyi rendszernek arra, hogy a technikai feltételeket megteremtse – mondta. A szolgáltatók a határidő előtt is élesíthetik a változtatást, április közepétől már mindenhol így kell üzemelnie az érintőkártyás fizetésnek. Ezzel az előzetes becslések szerint a vásárlások közel kilencven százaléka úgy történhet majd meg, hogy a vásárló hozzá sem ér a terminálhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.