időjárás 21°C Amália 2022. október 7.
logo

Folyamatos lesz az egyeztetés a Bankszövetség és a kormány között

Magyar Nemzet
2020.03.19. 12:35
Folyamatos lesz az egyeztetés a Bankszövetség és a kormány között

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet gazdasági, illetve munkahelyeket érintő hatásait a kormány gyors intézkedésekkel kívánja kivédeni, folyamatos lesz az egyeztetés a Bankszövetség és a kormány között – hangsúlyozta Varga Mihály. A pénzügyminiszter ma délelőtt a Magyar Bankszövetség (MBSZ) képviselőivel egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi bejelentéséről, amely szerint a magánszemélyek és a vállalkozások 2020. március 17-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

A kormány szerdán fontos döntést hozott, amely több gazdasági ágazatot és a bankrendszert is érinti – hívta fel a figyelmet Varga Mihály, aki ma megbeszélést kezdeményezett a magyar pénzintézeteket képviselő Magyar Bankszövetséggel.

Varga Mihály kifejtette, áttekintették a pénzügyi szektor helyzetét, a magyar bankrendszer stabil és szilárd, 2019 az elmúlt évtized egyik legeredményesebb éve volt a pénzintézeteknek, többek között ezért is rendelkezik a szektor annyi mozgástérrel, hogy támogatólag tud részt venni a meghozott intézkedésekben. Mint mondta: amit már most tudni, hogy automatikusan felfüggesztik a hitelek törlesztésének kötelezettségét.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy érdemes kérni a további folyamatos, eredeti szerződés szerinti fizetés lehetőségét a banktól, ha nem áll fenn indok a törlesztés felfüggesztésére. Természetesen a moratóriummal élő ügyfelek részére sem válhat elviselhetetlen teherré a későbbi, újrainduló fizetés, ezért egyrészt meghosszabbodik a futamidő, másrészt az adott szerződés típusától függően kerül rendezésre.

Becsei András, a Magyar Bakszövetség elnöke elmondta, hogy a bankszektor felkészült arra, hogy koronavírus-járvány okozta nehézségek kivédésében együtt dolgozzon a kormánnyal. Az elnök elmondta, hogy amint meglesznek a részletszabályok, tájékoztatják az ügyfeleket – ismertette a Pénzügyminisztérium.

Koronavírus itthon

Vakcinákkal hálálta volna meg Banglades a magyar orvosok munkáját

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.