Többmilliárdos segélycsomagot fogadtak el Amerikában

Az amerikai képviselőház többmilliárd dolláros koronavírus-segélycsomagot fogadott el szombaton, amelynek célja, hogy mérsékelje a járvány gazdasági hatásait.

Forrás: MTI2020. 03. 14. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvénycsomag mellett 363-an, ellene negyvenen szavaztak a demokrata többségű képviselőházban. A jogszabályok azután lépnek életbe, hogy a republikánus többségű szenátus is elfogadta, Donald Trump amerikai elnök pedig aláírta őket.

Közgazdászok szerint a járvány, amelyben eddig világszerte hivatalosan 138 ezer ember fertőződött meg és több mint ötezer halálát okozta, recesszióba döntheti az amerikai gazdaságot.

A 110 oldalas törvénycsomag Nancy Pelosi házelnök és Steven Mnuchin pénzügyminiszter egyezkedésének eredménye. Az intézkedések között szerepel a koronavírus-tesztek ingyenes elérhetővé tétele, ételutalványok 34 millió alacsony jövedelmű lakosnak, valamint két hét fizetett betegszabadság a vírus által érintett embereknek. A cégek adókedvezményt kapnak a kiadások fedezésére. A dolgozóknak egyúttal lehetőséget adnak arra, hogy három hónap fizetés nélküli szabadságot vegyenek ki, ha karanténba kerülnének vagy beteg hozzátartozóikat kellene ápolniuk.

Az intézkedések azt célozzák, hogy a legsérülékenyebb csoportok – idősek, munkanélküliek, családosok – képesek legyenek megküzdeni az előttük álló kihívásokkal.

Pelosi elmondta, hogy a képviselőház a jövő héten megkezdi egy újabb csomag kidolgozását a legsúlyosabban érintett iparágak és a gazdaság támogatására. Kevin McCarthy republikánus törvényhozó úgy véli, abban szerepelhet Trump felvetése, a munkabért terhelő adók csökkentése is.

Eközben az amerikai hadsereg közölte, hogy néhány kivétellel felfüggeszti a védelmi minisztériumnak dolgozó katonák, civil tisztségviselők és családtagjaik belföldi utazásait. Az intézkedés hétfőtől május 11-éig van érvényben. Korábban hasonló korlátozásokat rendeltek el a külföldi utakra a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az amerikai hadseregből keddi információk szerint mindössze négyen fertőződtek meg a kórokozóval.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.