Az adósok fele nem függesztené fel a törlesztést

A moratórium nem kötelező jellegű, az ügyfelek szabadon dönthetnek arról, hogy tovább törlesztik-e a hitelüket; ezt minden esetben a hitelező bank felé kell jelezni.

Magyar Nemzet
2020. 04. 01. 21:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelszerződéssel rendelkező adósok 49 százaléka nem szeretne élni a moratórium lehetőségével – derül ki a Bank360.hu friss online felmérésből, amelyet közel 1250 hitelszerződéssel rendelkező ügyfél bevonásával végeztek. A törlesztési moratórium 2020. március 19-én lépett életbe, és vonatkozik valamennyi, azt megelőzően folyósított lakossági és vállalati hitelszerződésre. A moratórium nem kötelező jellegű, az ügyfelek szabadon dönthetnek arról, hogy tovább törlesztik-e a hitelüket; ezt minden esetben a hitelező bank felé kell jelezni.

A Bank360.hu online kérdőíve szerint azok közül, akik jelenleg rendelkeznek valamilyen hitelszerződéssel, 51 százalék válaszolta azt, hogy él a moratórium lehetőségével, 49 százalék viszont továbbra is szeretne törleszteni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslésében ezzel a forgatókönyvvel is számolt, már ami a moratóriumot igénybe vevők arányát illeti. A jegybank kalkulációja szerint, amennyiben a hiteladósok fele él a halasztott fizetés adta lehetőséggel, az 25 milliárd forint profit kiesést jelent a magyarországi pénzügyi szektornak.

Más eredményt ad, ha szétválasztjuk, hogy valaki csak egy vagy több különböző hitelt is törleszt párhuzamosan – hívja fel a figyelmet a szakportál. Az egy hitellel rendelkezők többsége, 54 százaléka lemondana a moratóriumról, míg azoknak, akik több kölcsönt is fizetnek egyszerre csak 38 százaléka látja biztosítottnak a törlesztést, akik szintén nem kérnének fizetési halasztást. A többség viszont inkább kihasználná a moratóriumot.

Az online kérdésekre válaszolók körülbelül fele törleszt személyi kölcsönt, a másik felének jelzáloghitele van, illetve olyan ügyfelek is akadnak, akik mindkettőt törlesztik egyszerre (194 fő). Az eredmények alapján a jelzáloghitelek további visszafizetését bátrabban vállalják az ügyfelek, mint a személyi hitelekét. A személyi kölcsönt fizető ügyfeleknek ugyanis az 57 százaléka élne a hitel felfüggesztés lehetőségével, a jelzáloghitelesek között viszont ugyanez az arány csak 49 százalék.

Azok között, akik csak egy típusú hitelt fizetnek, még alacsonyabb a szüneteltetők aránya, jelzálog esetén már csak 40 százalék, személyi kölcsön esetén pedig 53 százalék, vagyis a többség a moratóriumot választja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.