Az állam már több ezer dolgozó béréhez járul hozzá

Akik az eredeti munkaidő felénél kevesebb óraszámban tudnak dolgozni, nekik is van segítség.

Nagy Kristóf
2020. 04. 30. 5:45
null
Több mint 130 K+F cég vette igénybe a támogatást Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig több mint kétszáz vállalkozás igényelte munkavállalóinak jelentős része után az április közepétől elérhető állami bértámogatást. A kutatás-fejlesztés (K+F) területén dolgozók után külön erre a területre szabott bértámogatást pedig több mint 130 cég vette igénybe – tudta meg a Magyar Nemzet.

A következő időszakban ráadásul ez a szám megsokszorozódhat, mivel tegnap óta érhető el a korábbinál jóval egyszerűbb, kevesebb adminisztrációval járó igénylés. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke megkeresésünkre elmondta, az igénylő cégek legtöbbje hazai kis- és középvállalkozás, így az már látható, hogy az intézkedés hozzájárul az itthoni vállalkozások talpon maradásához. Kiemelte: a tapasztalatok szerint sok cég annak ellenére is az adminisztrációtól tart, hogy az nem bonyolult. Az elnök bízik abban, hogy minél több vállalkozás él a lehetőséggel. A szakszervezet mindenkit arra kér, ne ijedjen meg az igényléstől.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a közleményében arra emlékeztetett: már új, módosított, egyoldalas formanyomtatványt kell kitöltenie a munkaadónak és a munkavállalónak, így egyszerűen kérvényezhető a támogatás. A módosításokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell, ugyanakkor az ügyintézési határidő a rendelet hatálybalépésének napjával újrakezdődik. A munkaszerződések automatikusan módosulnak.

A közlemény idézi Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt, aki felidézte: szintén a mai naptól lép hatályba több, bértámogatást érintő módosítás. A kieső munkaidő ezentúl 15–75 százalékig terjedhet, azaz a részmunkaidő akár napi két óra is lehet nyolcórás eredeti munkaidő esetén. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem éri el, az egyéni fejlesztési idő alkalmazása csupán ajánlás.

– A módosítással többek között az volt a szándékunk, hogy azoknak is bértámogatást tudjunk adni, akiket jobban érint a válság, így csak az eredeti munkaidő felénél kevesebb óraszámban tudnak részmunkaidőben dolgozni.

Több mint 130 K+F cég vette igénybe a támogatást
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A módosítás értelmében azok a munkavállalók, akiknek a részmunkaideje ötven százalék alá csökken, havonta és egyénenként akár százezer forintot meghaladó támogatásban is részesülhetnek. Akinél nem lépi át a munkaidő csökkentése az ötven százalékot, azoknál a támogatási összeg továbbra is legfeljebb 75 ezer forint marad – ismertette az államtitkár. Hozzátette: a támogatást kibővítették, igényelhető a táv- és otthoni munkavégzéshez, a munkaidőkeretben foglalkoztatottak, illetve a kölcsönzött munkaerő esetében is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.