Nem terveznek vendégeskedést húsvétkor a magyarok

Megélénkült csütörtökön a kereskedők forgalma, a vásárlók az élelmiszerüzletekben az eleve visszafogottabb húsvéti ünnepekre készülnek, főként, hogy a nagypénteki munkaszüneti napon zárva maradnak a boltok. A friss iparági jelzések szerint – noha minden tipikus, minőségi alapanyagból erős ütemben fogyott csütörtök – a húsvéti asztalra idén a korábbi éveknél visszafogottabb mennyiségeket, kisebb adagokat vásárol a lakosság. A szakszövetség ebből úgy ítéli meg, hogy a magyarok megfogadták a kijárási korlátozással járó tanácsokat, és nem készülnek nagyobb összejövetelekre az elkövetkező napokban.

2020. 04. 10. 6:45
null
A prémiumtermékek kisebb kiszerelésben is kaphatók majd a boltokban Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfelelt a várakozásoknak a csütörtöki forgalom a kereskedőknél, már nyitáskor megélénkült a boltok, piacok, áruházláncok látogatottsága és az idősávos vásárlási gyakorlatnak megfelelően egész nap ütemesen zajlottak a vásárlások. – Ennek egyrészt az volt az oka, hogy Nagypénteken zárva vannak az üzletek, másrészt elérkezett a húsvét előtti élelmiszer-vásárlások ideje. A piaci jelzések szerint ugyanakkor csütörtökön – annak ellenére, hogy húsvét előtt már csak egy bevásárlási nap áll rendelkezésre, a szombat, – jóval visszafogottabban alakultak az ünnepi beszerzések, mint a korábbi években. Ez arra utal, hogy a családok mértéktartó, szerényebb húsvétra készülnek, nem terveznek nagyobb összejöveteleket – állapította meg a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György csütörtök este a friss kereskedői tapasztalatok alapján elmondta, hogy míg az év második legerősebb ünnepi időszakában korábban 50-60 milliárd forinttal ugrott meg az élelmiszerforgalom, a 2020-as alkalmi növekedés ennél sokkal kisebb lesz. Az eddig megszokott, legalább egy-kéthetes húsvét előtti erős látogatottság eleve elmaradt a boltokban, és az utolsó, ünnep előtti hétköznapon, csütörtökön sem érte el az eddigi ütemet a forgalom fölfutása. – Mindenki megvette a sonkát, tojást, a friss zöldségeket, a szezonális termékeket az idén is, és megveheti még szombaton is, amikor a legalapvetőbb cikkeket árusító üzletek az aktuális szabályok szerint nyitva tartanak – mondta a főtitkár. Ezzel együtt úgy látja, az eddigi élelmiszer-értékesítés mennyiségéből az olvasható ki, hogy ezúttal mértéktartóbb lesz a húsvéti ünneplés a legtöbb helyen, a készletek alakulásából ugyanis eddig az látszik, hogy általánosan kevesebb nyersanyag és friss áru, étel-alapanyag fogy az előző évek arányaihoz képest.

Ez a szakértő szerint azt sejteti, hogy az elkövetkező napokban nem lesznek nagyobb vendégeskedések a lakosság nagyobb részénél. – Az eddigiekből úgy tűnik, megfogadta a magyarok többsége azt az intelmet, hogy lehetőség szerint a szűk családok ne menjenek vendégségbe, kerüljék a nagyobb összejöveteleket, csoportos utazgatásokat húsvétkor – fogalmazott Vámos György, hozzátéve: ugyan szombaton még sokan lehetnek a bevásárlóhelyeken, de az összes ünnepi forgalom biztos, hogy nem éri el a korábbi mértéket az élelmiszerboltokban, a piacokon, a vegyes kereskedésekben sem.

Tegnap tömve voltak a 15 óráig nyitva tartó barkácsüzletek, építőanyag-, kertészeti és háztartási boltok is. A sűrített nyitvatartási idő miatt is láthatóan rengetegen igyekeztek a szezonnak megfelelően beszerezni a kertészkedés, kertfelújítás, kültéri programok, grillezés, sportolás kellékeit is, aki teheti, kihasználja a hét végére ígérkező nyárias időt is az otthonában. Ezek az üzletek a főtitkár jelzése szerint szombaton is erős forgalomra készülnek délután 3-ig, akárcsak az esti, délutáni zárásig a kisebb-nagyobb élelmiszerüzletek, az áruházláncok, piacok, trafikok, állateledel boltok, drogériák, patikák, illetve az üzemanyagtöltő állomások. Húsvét vasárnap és hétfőn újra zárva tartanak a boltok, a rendeltetésük folytán kivételnek számító egységeken kívül legközelebb a jövő héten kedden nyitnak ki a kereskedők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.