Százezrek folytatják hiteleik törlesztését

Ez egyelőre a bankok átlagában az adósok nagyjából 20-30 százalékát jelenti.

Magyar Nemzet
2020. 04. 15. 11:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezrek folytatják a hiteleik törlesztését a moratórium ellenére, ez egyelőre a bankok átlagában az adósok nagyjából 20-30 százalékát jelenti – derül ki a Bank360.hu által eddig összegyűjtött információkból. A szakportál korábbi felmérése alapján azt jelezte, hogy idővel a hitelesek közel fele folytathatja a törlesztést.

Az OTP Banknál a fizetési moratórium megközelítőleg egymillió ügyfelet érint, akik közül az elmúlt három hét során rendkívül sokan jelezték, hogy szeretnének tovább törleszteni. Átlagosan nagyjából 30 százalék azoknak az aránya, akik egyelőre nem veszik igénybe a fizetési haladékot. A Takarékbanknál majdnem negyvenezer, 90 százalékban lakossági ügyfél jelezte, hogy nem él a törlesztési moratóriummal, és továbbra is folyamatosan érkeznek a nyilatkozatok.

Az Erste Bank egyelőre csak arról számolt be, hogy a telefonos ügyfélszolgálatán az utóbbi időszakban megemelkedett az ügyfélhívások száma. A K&H Banknál április 7-ig több mint 77 ezer ügyfél jelezte, hogy a továbbiakban is az eredeti hitelszerződésének megfelelően kívánja törleszteni tartozását. A lakossági ügyfelek több mint fele kérte a jelzáloghitelének további fizetését.

Az UniCredit Banknál a lakossági ügyfelek több mint 20 százaléka nyilatkozott már úgy, hogy a szerződés szerinti feltételekkel kíván tovább törleszteni. Vállalati és vállalkozói ügyfelek esetében a jogosultak több mint negyede nem él a moratóriummal. A CIB Bank lakossági ügyfeleinek megközelítőleg 30 százaléka jelezte, hogy nem függeszti fel a kölcsön részleteinek fizetését. Vállalati hitelezett ügyfeleknél ez az arány 20 százalék.

Az MKB Banknál annyit árultak el, hogy az elmúlt hetekben a lakossági ügyfeleik szép számmal éltek a moratórium lehetőségével. A céges ügyfelek körében megfigyelhető, hogy minél nagyobb a vállalat, annál kevésbé jellemző a törlesztés felfüggesztése.

A Raiffeisen Bank tájékoztatása szerint a lakossági ügyfelek esetében több tízezren nem kérték a fizetés időleges szüneteltetését. A Sberbank azt jelezte, hogy a moratóriumból való kilépésre az előzetes várakozásnál jóval nagyobb az érdeklődés. A Magnet Bank esetében pedig nagyjából az ügyfelek 20 százaléka döntött eddig a törlesztés folytatása mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.