Gyorsan terjed a VírusRadar

Kizárólag a kontaktkutatás céljából és csakis az arra jogosult egészségügyi szakemberek kérdezhetik le a VírusRadar applikáció által tárolt telefonszámokat – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár a magyar fejlesztésű járványkövető applikáció adatvédelmi tudnivalói­ról. A szakpolitikus elmondta azt is, hogy jogászok és adatvédelmi szakértők is megnyugtatónak találták a mobilos alkalmazást.

2020. 05. 24. 20:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint 17 ezren töltötték le a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását segítő magyar kontaktkövető alkalmazást, a VírusRadart. A mobilos applikáció, amelyhez hasonlót az Európai Uniónak csak három másik országa alkalmaz, figyelmezteti a felhasználót, ha legalább húsz percig két méteren belül tartózkodott egy koronavírussal fertőzött felhasználóval. Solymár Károly Balázs, az ­Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára beszélt a Magyar Nemzetnek az alkalmazás adatvédelmi és technikai tudni­valóiról.

– Készült felmérés, amelynek alapján megbecsülhető, hogy hány regisztráció várható?

– A bevezetés szándékától az éles indulásig rendelkezésre álló rövid idő alatt az alkalmazás kialakítása volt a fókuszban. Ezért előzetes felmérés nem készült, de a nemzetközi gyakorlatokat széles körben feltérképeztük. Magyarország az Európai Unión belül a negyedikként vezetett be ilyen típusú alkalmazást. Az első napon már több ezren regisztráltak, ezek alapján bizakodóak vagyunk, hogy minél többen segítik majd a koronavírus terjedése elleni digitális védekezést.

– Igényel a rendszer, illetve az applikáció speciális technológiát?

– A telefonnak az úgynevezett Blue­tooth Low Energy (BLE) technológiát kell támogatnia. Ez gyakorlatilag minden, 2013 óta gyártott okostelefonban megvan. Ezenkívül csak Android vagy iOS operációs rendszerre van szükség, nyilvánvaló módon e feltétel sem korlátozza jelentősen az alkalmazhatóságot.

– Mi garantálja azt, hogy az appot használók adatvédelmi jogai nem sérülnek?

– Jogászok és külső, az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) szakértői is alaposan megvizsgálták az adatvédelmi kérdéseket, és megnyugtatónak találták az applikáció tulajdonságait. Az alkalmazás személyes adatot nem tárol. A központi, nagy biztonságú rendszerben pedig kizárólag a felhasználó telefonszáma található meg, amit csak az arra jogosult egészségügyi szakemberek kérdezhetnek le, szigorúan kontaktkutatás céljából. A lekérdezésekről napló készül. A felhasználók egymás telefonszámait nem ismerhetik meg, ezeket a készülékek nem tárolják, így nem is tudják továbbítani egymásnak. Ha valaki megfertőződik, a kontaktjai nem a személy kilétéről kapnak értesítést. A telefonon rögzült kontakttelefonok véletlenszerűen generált egyedi AppID-azonosítói a központba kerülnek, ahol csak az arra felhatalmazott egészségügyi szakemberek férhetnek hozzá a kódokból visszafejtett telefonszámokhoz.

– Előfordulhat, hogy törlés után is adatokat küld az alkalmazás?

– Nem. Sőt törlés előtt is csak akkor küld adatokat, ha a felhasználó ezt kifejezetten akarja. Magától, a felhasználó tudta nélkül az app semmilyen adatot nem küld sehova, sem a központi rendszerbe, sem más telefonra.

– Mi történik az alkalmazással a veszélyhelyzet megszűnése után?

– Az alkalmazás életciklusát folyamatosan nyomon követjük. Ennek ismeretében döntünk a sorsáról a veszélyhelyzet megszűnése után, de a felhasználók természetesen bármikor eltávolíthatják a telefonjukról. A letöltőktől beérkező vélemények hasznos információk az applikáció hasznosságáról, a jövőbeni fejlesztési irányokról.

Önkéntes az értesítés

Ha egy felhasználó megfertőződik, megoszthatja az alkalmazás adatait a járványügyi szakemberekkel, akik felkérhetik őt az adatai megosztására, így értesítve azokat az embereket, akik szoros kapcsolatban voltak vele. Minél többen használják, annál jobb eredmények érhetők el a vírus elleni harcban. A regisztrációkor az app véletlenszerű kódot generál, amelyet a mobilszámhoz rendelnek. Ezeket egy biztonságos szerveren tárolják, és soha nem jelenítik meg a nyilvánosság számára. Az alkalmazás nem gyűjt adatot a tartózkodási helyről, használata pedig önkéntes.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.