Jár táppénz, ha járványügyi zárlat miatt nem tudunk dolgozni?

Forrás: vali.ifka.hu2020. 05. 16. 15:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy adott területen karantént rendelnek el, a munkavállaló munkahelye pedig másik településen van, mi a teendő, és jár-e a táppénz?

Ha a munkavállaló járványügyi zárlat miatt a munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható, keresőképtelenség jogcímén mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól az Mt. 55. § (1) bekezdés a) pontja alapján.

A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos igazolja.

A munkáltatónak ezzel kapcsolatban speciális kötelezettsége nincs, a munkavállaló keresőképtelen állományban marad a karantén feloldásáig, amely időre táppénz jár részére az Ebtv. szabályai szerint.

Azt, aki meghatározott fertőző betegségben szenvedő személlyel érintkezett és feltehetően maga is a betegség lappangási szakában van, az egészségügyi államigazgatási szerv a miniszter rendeletében meghatározott fertőző betegségek esetén járványügyi megfigyelés vagy járványügyi zárlat alá helyezi (Eütv. 65. § (1) bek.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.