Koronavírus gyanúja esetén haza lehet küldeni a dolgozót?

Forrás: vali.ifka.hu2020. 05. 15. 11:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koronavírus gyanúja esetén mondhatja a munkáltató, hogy maradjon otthon a munkavállaló?

A munkáltató köteles az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani. A munkáltató ennek keretében karantént ugyan nem rendelhet el az Eütv 65.§ (1) bekezdése alapján, de a jogszerű távolmaradásra a következőket teheti:

  • módosíthatja a munkavállaló munkaidő-beosztását a napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább 96 órával [Mt. 97. § (5) bekezdés] . Itt főleg olyan munkáltatókról lehet szó, akik munkaidőkeretet alkalmaznak. Ebben az esetben az adott munkavállaló számára pihenőidőt osztanak be, és egy későbbi időpontban ledolgozza ezt az időszakot.
  • amennyiben a munkáltató tevékenysége és a munkavállaló által betöltött munkakör jellege megengedi, a munkáltató elrendelhet otthoni munkavégzést (home-office) is (információ-technológiai vagy számítástechnikai eszközök rendelkezésre állása esetén).
  • külföldről hazatérő munkavállaló esetén a hazatérő munkavállalót „eltilthatja” a munkavégzéstől és ezen időszak alatt a munkavállalót állásidőre járó díjazás illeti meg (alapbér).
  • egy korábban munkaidőkeretet nem alkalmazó munkáltató esetében nincs akadálya annak, hogy a jövőre nézve munkaidőkeretben foglalkoztassa a munkavállalóit. A munkaidőkeret tartama legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét. Megszakítás nélküli, több műszakos, vagy idényjellegű tevékenység keretében a munkaidőkeret tartama hat hónap is lehet.
  • jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni naptári évenként összesen legfeljebb negyvennégy munkanapot vagy háromszázötvenkét órát. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell (Mt. 53. § (1) bek.). Ebben az esetben a munkavállaló költségeit a munkáltatónak meg kell térítenie.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.