Kötelezhető-e otthonmaradásra a nyaralásból hazatérő dolgozó?

Forrás: vali.ifka.hu2020. 05. 14. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatja-e a munkáltató egy nyaralásból hazaérkezett munkavállalónak, hogy nem mehet dolgozni, amíg orvosi igazolást nem visz? Mik a jogai és kötelezettségei, kap-e táppénzt?

Ha a munkavállaló az orvosi vizsgálat alapján keresőképtelen, akkor mentesül munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól, és erre az időre táppénz jár az általános szabályok szerint.

Ha a munkavállaló az orvosi vizsgálat alapján nem keresőképtelen, köteles a munkaszerződés szerint a munkavégzési kötelezettségét teljesíteni és munkavégzés céljából rendelkezésre állni. Ha tehát a munkavállaló a teljesítésre kész és képes, a foglalkoztatási kötelezettség teljesítésének elmulasztása szerződésszegésnek minősül, s ezért jogellenes.

De a felek megállapodhatnak eltérő munkavégzési feltételekben is.

Fertőző betegség gyanúja esetén, amennyiben a munkáltató tevékenysége és a munkavállaló által betöltött munkakör jellege megengedi a munkáltató és a munkavállaló megállapodhatnak abban, hogy a munkáltató ideiglenesen átengedi a munkavállaló számára a munkavégzési hely megválasztásának jogát (home office – otthoni munkavégzés), ha arra az információ-technológiai vagy számítástechnikai eszközök rendelkezésre állnak.

Amennyiben a munkakör jellege nem teszi lehetővé, vagy a felek nem tudnak megállapodni és a munkavállaló teljesítésre kész és képes, keresőképes, de a munkáltató prevenciós célból úgy dönt, hogy nem foglalkoztatja a munkavállalót a beosztás szerinti munkaidőben, illetve a munkavállalót „eltiltja” a munkavégzéstől, a távollét tartama munkaidőnek minősül, melyre a munkavállalót alapbér illeti meg (állásidő).

A munkáltató köteles az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani. A munkába lépést megelőzően és a munkaviszony fennállása alatt rendszeres időközönként köteles ingyenesen biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát (Mt. 51. § (4) bekezdés).

A munkavállaló köteles orvoshoz fordulni és az orvosi vizsgálaton részt venni, ha fertőző betegség tüneteit észleli saját magán vagy erre utaló gyanúja van. A munkavállaló köteles tájékoztatni a munkáltatót az orvoshoz fordulásról.

A járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálaton való kötelező részvételt jogszabály írhat elő, vagy az egészségügyi államigazgatási szerv rendelheti el, amelynek célja a fertőző megbetegedések korai felismerése, azok forrásainak felkutatása, valamint a fertőzés veszélyének elhárítása (Eütv. 59. § (1)-(3) bekezdések). A szűrővizsgálat – a szűrővizsgálat helyére történő oda-vissza utazás szükséges időtartamát is beleértve – a munkajogi jogszabályok alkalmazása során kötelező orvosi vizsgálatnak minősül (Eütv. 60. § (3) bekezdés).

Ez alapján tehát a munkáltató nem kötelezheti a munkavállalót kötelező orvosi vizsgálat elvégzésére, azonban soron kívüli alkalmassági vizsgálatra elküldheti a munkavállalót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.