Milyen egyéni védőeszközök állnak rendelkezésre?

Forrás: vali.ifka.hu2020. 05. 12. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen egyéni védőeszközök (maszkok) – légzésvédő eszközök állnak rendelkezésre vírusfertőzés veszélye esetén?

Az egyéni védőeszközökről, így a légzésvédő eszközök kategóriába sorolásáról az egyéni védőeszközökről szóló 2016/425 EU rendelet I. melléklete ad tájékoztatást. Az egyéni védőeszközöket 3 kategóriába sorolhatjuk. A baktériumok és a vírusok ellen a 3. kategóriába tartozó egyéni védőeszközök nyújtanak megfelelő védelmet. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott egyéni védőeszközön szerepelnie kell a CE jelölésnek és utána meg kell találnunk a tanúsítást végző szervezet 4 jegyű azonosító számát is. Azt, hogy melyik légzésvédő mire használható szabványok segítségével határozhatjuk meg.

A légzésvédő álarcok és részecskeszűrő félálarcok a viselőt a különböző, levegőben terjedő apró részecskékkel szemben védik meg. A szennyező anyag típusától és koncentrációjától függően a légzésvédő álarcoknak három védelmi osztályba sorolhatjuk: FFP1, FFP2, FFP3.

  • FFP1 jelöléssel ellátott maszkok: nem nyújtanak megfelelő védelmet vírusfertőzés veszélye esetén.
  • FFP2 jelöléssel ellátott maszkok: hosszútávon nem nyújtanak megfelelő védelmet vírusfertőzés veszélye esetén (megjegyzés: A WHO ajánlása szerint az egészségügyi dolgozók, valamint a fertőzések megelőzésében és leküzdésében résztvevő csoportok számára legalább FFP2 (amerikai besorolás: N95) típusú légzésvédőket kell alkalmazni. https://www.who.int/publications-detail/infection-prevention-and-control-during-health-care-when-novel-coronavirus-(ncov)-infection-is-suspected-20200125)
  • Az FFP3 jelöléssel ellátott maszkok: megfelelő védelmet nyújtanak vírusfertőzés veszélye esetén. Ebbe a védelmi osztályba tartozó eszközök a rákkeltő és radioaktív szennyezőanyagokat és a kórokozókat, mint például a vírusokat, baktériumokat és gombaspórákat is kiszűrik.
  • FFP2, FFP3 jelöléssel lehet egyszer és többször használható légzésvédő maszkot vásárolni. Annak eldöntésében, hogy milyen maszkunk van, a légzésvédő kinézete már sokat segíthet, de a használati utasításának szöveges leírást kell tartalmaznia, illetve a terméken található jelölés is ad erről tájékoztatást. Eddig a WHO nem tett ajánlásokat a lakosság számára az egyéni védőeszközök, beleértve a légzésvédők használatára vonatkozóan. Vírusfertőzés megelőzése érdekében a megfelelő légzésvédelem mellett egyéb, erre alkalmas védőeszközöket is alkalmazni kell, így megfelelő védőruhát, védőkesztyűt, védőlábbelit és védőszemüveget.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.