időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Szalmonellás volt a szlovákokhoz érkező lengyel csirkehús

Magyar Nemzet
2020.05.16. 15:04

Szalmonellával fertőzött csirkehúst vont ki a forgalomból a napokban a szlovák élelmiszer-biztonsági hatóság. A szakemberek egy Lengyelországból származó fagyasztott csirkecombban és egy előre csomagolt alsócombban mutatták ki a baktérium jelenlétét. A tvnoviny.sk nevű hírportál cikke szerint ismét bebizonyosodott, hogy az akciós áron Szlovákiába érkező lengyel áru silány minőségű, sőt veszélyt jelent a fogyasztókra is.

A Szlovák Baromfitartók Uniójának sajtótitkára szerint a problémás áru egyikét egy külföldi diszkontlánc kínálatában találta meg a hatóság. Ľubomír Urban közölte: a szövetség már régebb óta figyelemmel kíséri az áruházlánc tevékenységét, amely gyakorta akciózik olcsó, és a szakember szerint silány minőségű lengyel csirkehússal. A szövetség már két héttel korábban figyelmeztette a fogyasztókat arra, hogy április végén szintén szalmonella-fertőzöttség miatt négy lengyel csirketerméket vontak ki a forgalomból az országban.

A baromfitartók uniója az üggyel kapcsolatban a mezőgazdasági tárcához fordult, kérve, hogy akadályozzák meg az olcsó, de silány minőségű lengyel húsáru behozatalát. Ezzel ugyanis a fogyasztók egészsége mellett a szlovák állattartók megélhetése is veszélybe kerül, hiszen a szigorú élelmiszerbiztonsági előírások betartása mellett nem tudják felvenni a versenyt a kétes eredetű árukkal szemben.

Ľubomír Urban úgy véli, ahhoz, hogy a vásárlók jó minőségű áruhoz jussanak, a termékek csomagolásán szereplő címkéket kell figyelniük, azon ugyanis szerepel a származási hely is. Abban az esetben, ha a Szlovák Köztársaságban nevelt felirattal találkoznak, biztosak lehetnek abban, hogy valóban szlovák baromfihúsról van szó.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.