Továbbra is biztonságban az európai vízszolgáltatás

Számos lépéssel óvják a víziközmű-szolgáltatókat és a fogyasztókat az európai országok szabályozói.

2020. 05. 12. 15:17
null
Debrecen, 2015. augusztus 13. Víztakarékos csaptelepnél mossa kezét egy dolgozó Debrecenben, a globális túlfogyasztás napján, 2015. augusztus 13-án. Az elmúlt év szeptemberében átadott épület Budapesten kívül elsõként nyerte el az Amerikai Zöld Építészeti Tanács (US Green Building Council) LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) minõsítési rendszer arany fokozatát. A 6000 négyzetméteres, 300 munkatársnak helyet biztosító épület sokkal kevesebb energiát használ fel, mint egy ugyanilyen hagyományos épület. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos lépéssel óvják a víziközmű-szolgáltatókat, illetve a fogyasztókat az európai országok szabályozói, hiszen a vízszolgáltatás esszenciális szerepet tölt be – derült ki abból az összegzésből, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kezdeményezésére az Európai Víziközmű-szolgáltatásért Felelős Szabályozó Szervek Hálózata (WAREG) készített.

A vezetékes ivóvíz helyettesíthetősége még veszélyhelyzeten kívül is nehézkes, járványhelyzetben pedig mindent megelőző fontosságú feladat a szolgáltatás biztosítása. Erről korábban a Magyar Nemzetnek is beszélt Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke. A szakember akkor elmondta: a magyar víziközmű-cégek is elkészítették a veszélyhelyzetre vonatkozó cselekvési tervüket, amelyek azt tartalmazzák, hogy a járvány különböző fázisaiban milyen belső működésekre térnek át és milyen intézkedéseket hoznak meg.

Akciócsoportokat hoztak létre

A WAREG felmérése arra mutatott rá, hogy a rendkívüli intézkedéseket a nemzeti kormányokkal szoros együttműködésben hozták meg azok a hatóságok is, amelyek az adott kormánytól függetlenek. Jellemzően azonnal létrejöttek az akciócsoportok, amelyek a szervezeten belüli döntések koordinálásáért, a munkavállalók tájékoztatásáért, a szabályozói intézkedések gyors közzétételéért, valamint más hatóságokkal való kapcsolattartásért felelnek.

A hatóságok többsége a munkavállalóknak legalább kilencven százalékát otthoni munkavégzésre kötelezte. Ezzel párhuzamosan felfüggesztettek minden olyan feladatot, ami a fogyasztókkal vagy a szolgáltatókkal való személyes kapcsolattartást megköveteli.

Pénzügyi könnyebbség

Több országban rögzítették, hogy a társaságok kizárólag a víziközmű-szolgáltatás biztosítása érdekében elengedhetetlen feladatokat láthatják el. Számos helyen felfüggesztették az ellenőrzéseket és az engedélyek kiadását, illetve más hatósági eljárásokat. A MEKH például jelenleg eltekint a helyszíni ellenőrzésektől. Olaszországban, Észak-Macedóniában és Spanyolországban – más államok között – engedélyezték a pénzügyi és gazdasági adatok benyújtásának elhalasztását vagy meghosszabbították a teljesítési határidőket. Az előző évi gazdasági adatokat több országban csak az év második felében kérik majd be. Ahol nem lehetséges a határidő-halasztás (például a törvényben rögzített határidőknél, mint például Magyarországon), mulasztás esetén a hatóság eltekint a bírság kiszabásától.

Arra is találtak példát, hogy a díjbevételek bizonyos százalékának átcsatornázásával pénzügyi alapot hoztak létre a szolgáltatók támogatására. A forrást, például Olaszországban kötelező a szolgáltatónak a hitelei törlesztésére fordítania. Több helyütt pedig elhalasztották új díjak bevezetését.

A fogyasztókat is óvják

Számlafizetési kedvezményeket biztosítottak fizetési halasztás vagy részletfizetés formájában a lakossági és nem lakossági fogyasztók számára Albániában, Olaszországban, Litvániában és Írországban. Minden országban felfüggesztették a szolgáltatás korlátozását vagy szüneteltetését azért, hogy a fogyasztók kivétel nélkül egyenlően férhessenek hozzá a vízhez. Az ügyfélszolgálati irodák rendelkezésre állnak, ám rövidített nyitva tartással vagy online felületen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.