Újabb több száz milliárd a vírus elleni lépésekre

Magyar Nemzet
2020. 05. 07. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tegnapi döntésével a GINOP-ban 310 milliárd forint vissza nem térítendő forrást és 110 milliárd forint, nullaszázalékos hitelt állít a gazdaságvédelmi akcióterv szolgálatába, ami összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrást jelent – ismertette tegnap Varga Mihály. A pénzügyminiszer jelezte: a kormány a GINOP még szabad forrásait csoportosította át, s a mozgásteret növelte az elmúlt hónapokban kialakult forint–euró árfolyamváltozás is. Ebben az esetben sem beszélhetünk arról, hogy az unió a már megítélt kereten felül további forráshoz juttatta volna Magyarországot – hangsúlyozta a tárcavezető.

A GINOP olyan gazdaságvédelmi programokra nyújt fedezetet, mint a vállalkozásokat segítő bértámogatás: a kétszázmilliárd forint összegű programban a kieső munkaidőre (maximum 85 százalék) jutó munkabér hetven százalékát megtéríti az állam a vállalkozások számára – mutatott rá a miniszter. Továbbá a „kurzarbeithez” hasonlóan a kutató-fejlesztők, a mérnökök speciá­lis bértámogatása is megvalósítható, az ehhez szükséges harmincmilliárd forint rendelkezésre áll.

A vállalkozások termelékenységének és technológiai megújulásának támogatására megközelítőleg 74 mil­liárd forintos kerettel készítenek elő felhívásokat. Ezenfelül digitális készségfejlesztő program indulhat hétmilliárdos kerettel, továbbá 110 milliárd forint nullaszázalékos forgóeszközhitellel segítik a válságban leginkább érintett ágazatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.