Van kötelezően végrehajtandó intézkedés Magyarországon?

Forrás: vali.ifka.hu2020. 05. 18. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van-e olyan kötelezően végrehajtandó intézkedés Magyarországon, amelyet egy munkáltatónak be kell vezetni a telephelyét illetően saját dolgozói és látogatói számára?

Konkrét intézkedést, amelyet járványveszély esetén a munkáltatóknak kötelező lenne bevezetniük, az Mt. nem ír elő. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) irányadó rendelkezései szerint a munkáltató köteles az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani. A munkába lépést megelőzően és a munkaviszony fennállása alatt rendszeres időközönként köteles ingyenesen biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát (Mt. 51. § (4) bekezdés).

A munkaviszony alanyait terhelő tájékoztatási kötelezettségből következik továbbá, hogy kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely az Mt.-ben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges [Mt. 6. § (4) bekezdés].

Az Mt.-ben szabályozott ezen kötelezettségekkel összhangban járhat el tehát a munkáltató a járványveszély munkahelyi megelőzésekor és ezzel összefüggésben egyes intézkedések bevezetésekor. Ezek során a kockázatok mérlegelésével meghatározhatja, hogy a vállalkozás működése szempontjából a munkavégzés körülményeire is tekintettel milyen védelmi célú intézkedések indokoltak, illetve a munkavállalókat a megelőzés érdekében milyen tartalmú tájékoztatással látja el, s milyen mértékben ír elő számukra tájékoztatási kötelezettséget. A munkáltatónak a saját munkavállalói számára az egészséges és biztonságos munkavégzés biztosítása érdekében szintén a kockázatok felmérésével szükséges meghatároznia a munkáltató székhelyére, telephelyére érkező látogatókkal kapcsolatos intézkedéseket is.

Ennek keretében célszerű lehet különösen felhívni a munkavállalók figyelmét az egészségügyi tárgyú jogszabályok alapján, járványveszély esetén alkalmazandó általános kötelezettségekre. Például arra, hogy a munkavállaló, ha észleli saját magán a fertőző betegség tüneteit vagy erre utaló gyanúja van, köteles orvosi vizsgálatot kezdeményezni [Eütv. 62. § (1) bekezdés]. Továbbá arról, hogy fertőző betegség behurcolása esetében, vagy akkor, ha a külföldről érkezett személy Magyarország területére történt megérkezése után betegszik meg fertőző betegségben, az adott fertőző betegségre vonatkozó általános rendelkezéseket kell alkalmazni [18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 34. § (2) bekezdés].

Ezen túlmenően a tájékoztatási kötelezettség teljesítése szempontjából lényegesnek minősülhetnek a járványveszélyhez kapcsolódóan a munkavállaló orvoshoz fordulásáról, a keresőképtelenségének a munkáltató számára történő bejelentésére vonatkozó eljárásról, és a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének teljesítéséről szóló tájékoztatás megadása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.