Kormányzati támogatáshoz jut a győri Audi-gyár

Kormányzati támogatást ígért a győri Audi-gyárnak a magyar kormányfő. Orbán Viktor abból az alkalomból látogatott az üzembe, hogy elindították a harmadik műszakot, ugyanakkor elhangzott, hogy az üzem teljesítménye még elmarad a koronaválság előtti időszakétól. A miniszterelnök szerint nemcsak hogy túl fogjuk élni a válságot, hanem megerősödve kerülünk ki belőle.

2020. 06. 16. 5:40
null
Orbán Viktor az Audi-gyárban. Van költségvetési fedezet és ok is a bizakodásra Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes kormányzati támogatásra van szükség a gazdaság újraindításához – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak a győri Audi-gyárban, ahol hétfőtől a motor- és járműgyártás ismét a megszokott munkarendben termel. – A koronavírus-járvány gazdasági hatása még az olyan, világszínvonalon kiemelkedő gyárakat is rendkívül érzékenyen érinti, mint az Audi, és az is nyilvánvaló, hogy a gazdaság újraindításához – még a saját lábán megálló Audi-gyár újraindításához is – kell kormányzati segítség. Ennek hiányában ugyanis a gazdaság nem indul újra – fejtette ki a kormányfő, miután a járműgyár három műszakra átállása alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kíséretében látogatást tett a gyárban.

Orbán Viktor az Audi-gyárban. Van költségvetési fedezet és ok is a bizakodásra
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök közölte, hogy

a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az Audi-gyárban az összes munkás és mérnök megtalálja a számítását: a kabinet kész pénzügyi hátteret is biztosítani a gyár teljes kapacitáson való működéséhez.

Jelezte ugyanakkor, hogy a tulajdonosoknak, a vezetőségnek és a dolgozóknak is jó megállapodást kell kötniük. – Megállapodásokkal lehet munkahelyeket megvédeni – hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint egy, de akár két évbe is telhet eljutni oda, hogy a járvány előtti kiindulópontot meghaladó, nagy terveket lehessen a termelőüzemekben meghirdetni. A kormányfő a magyar ipar büszkeségének nevezte a győri Audi-gyárat, amely nemzetgazdasági szempontból is fontos, eddig ugyanis több mint 11 milliárd euró (mintegy 3,7 ezermilliárd forint) értékben fejlesztettek a ma már környezetsemleges gyárban.

– De most még az Audi-gyárért is küzdeni kell, ám a válságot nemcsak hogy túl fogjuk élni, hanem megerősödve fogunk kikerülni belőle, és ennek része lesz az Audi nevű sikersztori folytatása

– hangoztatta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint megerősödve kerülünk ki a válságból
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke az eseményen úgy fogalmazott, hogy a vállalat egyre inkább kompetencia-központtá fejlődik. Bemutatták a kormányfőnek a koronavírus elleni intézkedéseiket. Arról is beszélt ugyanakkor, hogy egyelőre messze vannak a koronavírus-járvány előtti normális állapotoktól, a vásárlások még visszafogottak, a vevői igények korlátozottak. A gyárlátogatáson Alfons Dintner bemutatta a miniszterelnöknek a győri Audi-modellek gyártási folyamatát. A cég április közepén indította újra gyártósorait, első lépésben egy műszakban, majd fokozatosan futtatta fel termelését. A cég 2019 végén 12 807 munkatársat foglalkoztatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.